Tot dertig maanden cel tegen voormalig MIVB-directeur voor manipulatie contracten

© Belgaimage
| Een metrotoestel op lijn 5 richting Erasmus houdt halt in Brussel-Centraal.

Het Brusselse parket vraagt een gevangenisstraf van dertig maanden tegen een voormalig MIVB-directeur die contracten opsplitste en ze zonder aanbesteding aan een bevriende aannemer gaf.

Twee voormalige directieleden van de MIVB en twee aannemers, die ervan worden verdacht voor enkele honderdduizenden euro's aan frauduleuze contracten te hebben geregeld, verschijnen woensdag voor de correctionele rechtbank van Brussel. Dat schrijft de Franstalige krant L'Echo maandag. De zaak is tien jaar oud maar is in die tijd nooit in de pers gelekt.

De hoofdverdachte, Fabrice W., was het hoofd van een afdeling "infrastructuur" binnen de MIVB. Zijn taak bestond erin kleine reparaties aan het netwerk uit te voeren, zoals een lekkende kraan herstellen, een wankel plafond repareren of aan een afbrokkelende muur sleutelen. Voor dringende werkzaamheden moest regelmatig beroep worden gedaan op externe bedrijven. Toen hebben de twee broers, ondernemers en managers van het bouw - en schoonmaakbedrijf BRG uit Scharbeek, niet alleen hun diensten aangeboden, maar ook zelf de prijzen en bestellingen bepaald.

Na drie jaar samenwerking en enkele honderdduizenden euro's aan binnengehaalde opdrachten - de MIVB meent dat BRG in de laatste zes maanden van 2011 zo'n 452.000 euro aan opdrachten binnenhaalde - werd de frauduleuze operatie ontdekt. De opvolger van Fabrice W. zag bestelbonnen voor reeds uitgevoerde diensten op zijn bureau belanden. Er werd een onderzoek gestart en Fabrice W. werd ontslagen. In februari 2012 heeft MIVB een burgerlijke procedure aangespannen.

De MIVB eist meer dan 715.000 euro schadevergoeding. De curator van een bedrijf van de twee broers dat failliet is gegaan, vraagt 788.000 euro. De openbare aanklager vroeg dertig maanden gevangenisstraf tegen Fabrice W. en meer dan 166.000 euro verbeurdverklaring. Wat de broers B betreft, vroeg de magistraat 25 maanden gevangenisstraf en 119.000 euro verbeurdverklaring tegen elk van hen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?