| Vader van het slachtoffer, Eric Schartz.

Twaalf jaar cel geëist tegen ULB-verkrachter: 'Niemand hoorde mijn dochter schreeuwen'

© Chris Verhaeghe
25/10/2023

Voor de Brusselse correctionele rechtbank is woensdag het proces van start gegaan tegen een dakloze twintiger die een ULB-studente zou hebben verkracht. Het slachtoffer werd eind 2022 bijzonder gewelddadig misbruikt toen ze ’s avonds over de campus wandelde. De vader van het slachtoffer hekelt de gebrekkige beveiliging van de universiteit. “Niemand hoorde mijn dochter schreeuwen, geen enkele camera heeft de feiten vastgelegd”, reageert de man. “De dader wist dat hij ongestoord zijn gang kon gaan door de nalatigheid van de ULB.”

Het 21-jarige slachtoffer was op woensdag 28 december 2022 op weg naar haar ouderlijke huis, dat op amper vierhonderd meter van campus La Plaine lag. “Voor mijn cliënte is het vandaag onmogelijk om aanwezig te zijn op de zitting en haar aanvaller in de ogen te kijken”, pleitte meester Caroline Poiré. “Ze slaapt amper, heeft last van paniekaanvallen en ondervindt nog steeds fysieke problemen door wat er die avond is gebeurd. Het hele gezin is uiteindelijk verhuisd omdat het niet meer geconfronteerd wilde worden met de plek waar alles is gebeurd.”

De jonge vrouw werd die bewuste avond langs achteren vastgegrepen op een donker paadje op de universiteitscampus, waarna ze werd verkracht. “Ze heeft zitten schreeuwen, maar niemand kon haar horen”, aldus Poiré. “De dader wist heel goed waar hij de feiten kon plegen. Mijn cliënte heeft teruggevochten en probeerde te ontsnappen, maar werd overmeesterd. De dader bedreigde haar met de dood en verkrachtte haar.”

De ouders van het meisje verwittigden uiteindelijk de politie, toen hun dochter met gescheurde en bebloede kledij thuiskwam. Kort na de feiten kon een verdachte worden opgepakt. Het gaat om een 24-jarige dakloze man, die enkele maanden eerder was vrijgelaten uit de gevangenis na een veroordeling tot 30 maanden cel voor zijn betrokkenheid bij de dood van een andere dakloze.

“Amper een week na zijn vrijlating pleegde hij al een diefstal op de universiteitscampus”, klonk het bij het openbaar ministerie. “In 2021 hadden twee studentes ook al klacht ingediend tegen de man voor feiten van exhibitionisme.” De openbaar aanklager eist 12 jaar cel tegen de beklaagde, met een bijkomende terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank voor een periode van 5 jaar.

De beklaagde, die verschillende keren zijn verklaring wijzigde, beweert dat het ging om seks met wederzijdse toestemming. Op de zitting ontkende hij dat er sprake was van enige vorm van dwang. De vader van het slachtoffer wees na het proces ook in de richting van de ULB. “Het choqueert ons dat de universiteit zich burgerlijke partij stelt”, zegt Eric Schartz. “Dit gebeurt met de bedoeling om de eigen nalatigheid en onverschilligheid met betrekking tot de veiligheid van haar studenten te verbergen. Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat de verdachte al meerdere slachtoffers had gemaakt op de campus en dat hij gekend was bij de veiligheidsdiensten. Mijn dochter is verkracht in het donker. Niemand hoorde haar schreeuwen en geen enkele veiligheidscamera heeft iets vastgelegd. De dader wist maar al te goed dat hij ongestoord te werk kon gaan.”

Het vonnis valt op 29 november.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni