Het parket van Brussel verwerkte vorig jaar 85.000 correctionele zaken. Daarvan werden er 62.000 geseponeerd zonder gevolg. Vaak is dat om technische redenen, of omdat de dader onbekend bleef. Toch steeg de vervolgingsgraad de laatste vier jaar met meer dan 50 procent.
Twee derde van correctionele zaken geklasseerd zonder gevolg
“Het blijft een moeilijke boodschap om uit te leggen,” vertelt Jean-Marc Meilleur, Brussels procureur, in een het BRUZZ-programma De Kenners. “De politie pakt de daders op en een paar uur later staan ze opnieuw op straat. Daar is natuurlijk weinig begrip voor.”
Maar voor meer dan de helft van de zaken die zonder gevolg worden geklasseerd, gebeurt dat om technische redenen. “Als er geen sprake is van een misdrijf, wordt een dossier bijvoorbeeld om technische redenen geseponeerd,” zegt Meilleur.
“Daarnaast heeft iedereen een rol in de keten,” vertelt de procureur. “Soms beslist het parket om iemand vrij te laten, soms zijn het de rechters.”
Toch is de vervolgingsgraad volgens de procureur de laatste vier jaar met meer dan 50 procent gestegen. Dat wil zeggen dat er minder dossiers geseponeerd werden en er meer zaken werden doorverwezen naar de rechtbank, naar de strafbemiddeling of via een minnelijke schikking werden opgelost.
Sinds zijn aanstelling tot procureur, werd de gerechtelijke achterstand van meer dan duizend dossiers teruggebracht naar een 600-tal dossiers.
Lees meer over: Brussel , Justitie , jean marc meilleur
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.