Twee jaar cel voor steekpartij tussen transmigranten

© Stad Brussel
| Het justitiepaleis in Brussel.

Een 18-jarige transmigrant is vanmorgen door de correctionele rechtbank van Brussel veroordeeld tot 2 jaar cel omdat hij op de snelwegparking in Groot-Bijgaarden een andere transmigrant had aangevallen met een mes. De Eritreeër kreeg daarbovenop nog 9 maanden cel voor diefstal en illegaal verblijf.

Op 27 maart van dit jaar kwam het tot geweld tussen twee groepen migranten op het parkeerterrein langs de E40 in Groot-Bijgaarden. Daarbij viel een 18-jarige man van Eritrese nationaliteit een andere transmigrant aan met een mes. Het slachtoffer liep bij de vechtpartij een diepe snijwonde op in het aangezicht.

Veroordeeld bij verstek

Toen politieagenten ter plaatse kwam, werd meteen een verdachte opgepakt die aan de beschrijving voldeed. Hun verbazing was dan ook groot toen het slachtoffer en een getuige daags nadien meldden dat ze de dader hadden zien rondlopen aan het Noordstation.

Daarop werd de Eritreeër opgepakt en de onschuldige verdachte, een 27-jarige Soedanees, vrijgelaten. Hij werd vandaag bij verstek wel nog veroordeeld tot 3 maanden cel voor illegaal verblijf.

'Wettige zelfverdediging'

De 18-jarige Eritreeër kreeg 2 jaar cel voor de steekpartij en een bijkomende straf voor de diefstal van een gsm en illegaal verblijf.

“Het parket vervolgde mijn cliënt voor poging doodslag, maar de rechtbank heeft de feiten terecht geherkwalificeerd naar opzettelijke slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid tot gevolg”, zegt advocaat Cécile Kenis. “Er was nooit enige intentie op te doden, het ging om een gevecht waarbij de Eritreeër zich heeft verdedigd.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?