Uitbater van meubelzaak Sainctelette ontkent brandstichting

© Eric Laureys
| Twee jaar geleden brak er in de opslagruimte van meubelwinkel DGL Teck aan het Saincteletteplein in Molenbeek een brand uit.

De uitbater van de meubelzaak aan Sainctelette die in februari 2018 in vlammen opging in Sint-Jans-Molenbeek, moest zich donderdag voor de correctionele rechtbank verantwoorden. Volgens het parket stak de man het vuur zelf aan om het verzekeringsgeld op te strijken, maar de verdediging ontkent dat en vraagt de vrijspraak.

Bijna twee jaar geleden brak er brand uit in de opslagplaats van een meubelzaak in Molenbeek. De hulpdiensten troffen in het gebouw de bewusteloze zaakvoerder aan, die bevangen was geraakt door de rook. Al snel werd duidelijk dat de brand was aangestoken. Volgens het parket stak de zaakvoerder het vuur zelf aan.

Verzekeringspolis

"Zijn verklaringen vertonen grote hiaten", aldus de openbaar aanklager, die slechts een werkstraf van 180 uur vordert. "Hij beweert dat hij door drie mannen werd opgezocht en bewusteloos werd geslagen, maar dat blijkt niet uit de medische verslagen. Zijn opgegeven tijdsverloop klopt niet en op zijn sokken zijn sporen van petroleum gevonden."

De uitbater van de zaak betaalde al maanden geen huurgeld meer. Vlak na de brand eiste hij een schadevergoeding van 100.000 euro. Volgens het Brussels parket zijn dat allemaal indicaties dat de zaakvoerder een slinks plannetje beraamde om verzekeringsgeld op te strijken.

Vonnis volgende maand

De verdediging ontkent de feiten echter en vraagt de vrijspraak. “Dat er sprake is van brandstichting, is zeer duidelijk”, pleitte de advocaat van de zaakvoerder. “Maar van meet af aan heeft het onderzoek zich niet toegespitst op wie de brand heeft gesticht, maar op waarom mijn cliënt dat zou hebben gedaan."

Dat de zaakvoerder een financieel motief had, klopt volgens de verdediging niet. "Er was een overeenkomst met de eigenaar om te stoppen met het betalen van de huur, omdat hij ging stoppen met de zaak en omdat het pand in slechte staat verkeerde", luidt de verklaring voor het niet betalen van huur. Het vonnis valt op 5 maart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?