| De hondenbrigade van de Brusselse politie. De man op de foto is niet betrokken bij de zaak. (archiefbeeld)

Van antisemitisme beschuldigde politiecommissaris doorverwezen naar rechter

JDK
04/03/2023

De commissaris die verantwoordelijk was voor de hondenbrigade in de politiezone Zuid moet binnenkort voor de correctionele rechtbank verschijnen. Dat heeft de raadkamer beslist. “Hij wordt beschuldigd van discriminatie op de werkvloer na meerdere antisemitische incidenten,” verklaart Valentina Marocchi, woordvoerster van het arbeidsauditoraat.

Geert V. was in 2018 chef van de hondenbrigade in Brussel Zuid. En liet zich meermaals betrappen op antisemitische uitspraken en gedragingen. Voor twee agenten kon het niet meer door de beugel. Zij stapten naar de Belgische Liga tegen Antisemitisme. Drie anderen sloten zich aan bij de klacht.

Hij zou liederen hebben afgespeeld die gebruikt werden om de Joodse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog te begeleiden naar de gaskamers. “Dat in het bijzijn van mensen die hun voorouders verloren,” luiden hun getuigenissen. “Muziek voor echte mannen, noemde hij het.”

De getuigenissen gaan terug tot 2015. Naast het antisemitische gedrag, diende de LBCA ook klacht in voor enkele incidenten in verband met seksisme, homofobie en racisme. In afwachting van het proces werd de beschuldigde commissaris niet geschorst, maar overgeplaatst naar een andere dienst.

Tenlastelegging

Op 24 februari 2023, bijna vijf jaar na datum, besliste de raadkamer uiteindelijk dat er toch een proces komt. “Geert V. wordt doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor volgende tenlasteleggingen: discriminatie jegens een persoon, door ambtenaren, discriminatie jegens een persoon op vlak van arbeidsbetrekkingen en geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk,” aldus Marocchi.

Voor andere tenlasteleggingen, zoals het ontkennen van de genocide en belaging wordt hij buiten vervolging gesteld. Wanneer het proces zal plaatsvinden is nog niet bekend.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni