Veertig maanden cel met uitstel voor leraar die kinderen misbruikte

© Belgaimage
| Een advocaat in het justitiepaleis.
Updated: 23-03-2022 - 18:39

In Brussel is een 27-jarige leraar veroordeeld voor het seksueel misbruik van meer dan twintig kinderen tussen 2014 en 2019. Hij werkte als stagiair-leerkracht onder meer in een school in Sint-Jans-Molenbeek. De man kreeg een straf van 40 maanden met uitstel onder voorwaarden opgelegd.

De beklaagde zou telkens via dezelfde modus operandi hebben gehandeld. Hij volgde zijn slachtoffers, jongens tussen zes en elf jaar oud, naar het toilet en vroeg de kinderen of hij mocht binnenkomen. Hierna misbruikte hij hen.

In oktober 2017 legden de ouders van een slachtoffer uit een school in Frasnes-lez-Anvaing, nabij Doornik, een eerste klacht neer. Hierop ondervroeg de politie de man in juni 2018, maar hij ontkende alle feiten.

Vervolgens pleegde hij gelijkaardige feiten in een school in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek.

In februari 2019 volgde een tweede klacht, nadat een jongen aan zijn moeder had verteld hoe de leraar hem in de toiletten had gestreeld.

De beklaagde werd op 8 mei 2019 gearresteerd, maar werd vrijgelaten onder voorwaarden. Hij heeft de feiten toegegeven en zegt "een fout te hebben begaan" en "zich hiervoor te schamen".

'Sociaal gevaar'

In het psychiatrisch onderzoek werd de beklaagde een "pedofiel in verkennende fase" genoemd.

Volgens de psychiater vormt hij een sociaal gevaar voor minderjarigen en kan hij mogelijk evolueren naar een nog zwaardere vorm van pedofilie.

Tijdens het proces vertelde een advocaat van een van de families dat de zoon van zijn cliƫnt drie jaar na de feiten nog steeds zeer terughoudend is en schrik heeft voor contact met volwassenen en in het bijzonder met mannen. Daarnaast is de jongen heel preuts en verlegen geworden. Zo wil hij bijvoorbeeld niet meer mee met zijn klasgenootjes naar het zwembad.

De procureur vroeg een celstraf van vier jaar, eventueel met probatie-uitstel en hekelde het "egocentrische" discours van de beklaagde die beweerde dat hij zelf ook slachtoffer is, namelijk van een seksuele afwijking die hij zelf nooit gewild heeft.

De verdediging vroeg op haar beurt om de man uit de gevangenis te houden, zodat hij zijn traject bij de seksuoloog kon verderzetten, evenals de opleiding voor een nieuw beroep waarin hij niet met kinderen in contact komt.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?