De gevangenis van Vorst

| De gevangenis van Vorst.

Verbouwingen gevangenis Sint-Gillis om dwangsommen voor de staat vermijden

© Belga
05/03/2020

Een aannemer is deze week gestart met de renovatie van 360 cellen in de gevangenis van Sint-Gillis. De werken, die eind april klaar zouden moeten zijn, moeten ervoor zorgen dat er genoeg plaats is voor het aantal gedetineerden in de gevangenis. De Belgische staat riskeert vanaf 8 maart immers dwangsommen te moeten betalen vanwege de overbevolking in de gevangenis.

In januari 2019 veroordeelde de Brusselse rechtbank van eerste aanleg de Belgische staat omdat er in de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis te weinig plaats is voor het aantal gedetineerden dat er is opgesloten. Er werd een dwangsom van 1.000 euro per gedetineerde per dag opgelegd tot zolang de overbevolking niet wordt teruggedrongen. Dit zou neer komen op een bedrag van ongeveer 300.000 euro per dag of 9 miljoen per maand.

360 cellen renoveren

Na vragen van Sophie De Wit (N-VA), Zakia Khattabi (Ecolo) en Sophie Rohonyi (DéFI) zei minister Geens woensdag in de Kamer dat er maandag werken gestart zijn in de gevangenis van Sint-Gillis, waar gemiddeld 840 gedetineerden opgesloten zijn. Een aannemer zal er op 40 werkdagen 360 cellen renoveren, zodat de capaciteit voldoende is voor het huidige aantal gevangenen.

Vraag is of de Franstalige en Duitstalige Balies, die de rechtszaak tegen de staat waren begonnen, vanaf volgende week dwangsommen zullen eisen. In dat geval kan de Belgische staat voor de beslagrechter proberen aan te tonen dat ze alles in het werk gesteld heeft om het vonnis na te leven.

"Nood aan structurele oplossing"

De verouderde gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en de vrouwengevangenis van Berkendael moeten over enkele jaren vervangen worden door een nieuwe gevangenis in Haren.

Sophie De Wit is tevreden dat de minister de dwangsommen wil vermijden. "Maar er is nood aan meer structurele oplossingen, want ook voor andere gevangenissen lopen er al identieke procedures. Er staan een aantal nieuwe gevangenissen in de steigers, maar de bouw ervan kost te veel tijd in dit complex land. Ik pleit er dan ook voor om met creatieve oplossingen te komen, zoals de huur van een gevangenis in het buitenland".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Justitie , werken , gevangenis Sint-Gillis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni