Verdachte die dakloze in brand stak kwam net vrij uit gevangenis Saint-Hubert

© KVDP/BRUZZ
| Langs het Zuidstation zijn vaak daklozen te zien (archiefbeeld).
Updated: 14-02-2022 - 14:14

Een man werd zaterdag opgepakt nadat die een dakloze in brand zou hebben gestoken aan het Brusselse Zuidstation. Het parket heeft intussen een onderzoek geopend voor poging tot doodslag en de man is ondertussen ook aangehouden. Het slachtoffer was zwaargewond en verkeerde in levensgevaar, maar is intussen stabiel. De verdachte was nog maar net vrijgekomen uit de gevangenis van Saint-Hubert en ging normaal terugkeren naar Polen.

Zaterdagnacht rond 3.30 uur werd de federale spoorwegpolitie opgeroepen voor een brand en een verbrande persoon in het metrostation Brussel Zuid, aldus het parket. Het slachtoffer was zwaargewond en verkeerde in levensgevaar.

Het Brusselse parket heeft daarop het labo van de federale gerechtelijke politie ter plaatse gevraagd en een wetsdokter aangesteld. De toestand van de man is momenteel nog steeds kritiek maar wel stabiel, klinkt het.

Kort na de tussenkomst van de politie zaterdagochtend kon een verdachte geïdentificeerd en gearresteerd worden. “Hij is gisteren in de loop van de dag verhoord en zal vandaag ter beschikking van de onderzoeksrechter worden gesteld,” aldus het parket nog.

Het parket heeft een onderzoek geopend naar de feiten van "poging tot doodslag ingevolge een brand" om de exacte omstandigheden van de feiten uit te klaren. De man is ondertussen ook onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Vrijdag komt hij voor de raadkamer.

Brandwondencentrum

Volgens Sudinfo had de dader brand gesticht door kranten op de dakloze man te leggen en ze in brand te steken. Het slachtoffe raakte zwaarverbrand aan zijn rug en werd overgebracht naar het brandwondencentrum van het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek. Het hele gebeuren kon gefilmd worden door bewakingscamera’s.

Het slachtoffer heeft volgens de krant de Poolse nationaliteit, net als de verdachte. Volgens de advocaat van de verdachte, Isaac Miller, zou zijn cliënt de dakloze hebben willen “verwarmen”. "Dat is toch wat hij tegen de rechter zei", zegt Miller aan BRUZZ die tegelijk aangeeft dat beide mannen dronken waren. Volgens Miller was de verdachte niet op de vlucht geslagen, maar had hij geprobeerd het vuur te doven.

De twee zouden elkaar voordien niet gekend hebben.

Voorlopige invrijheidsstelling

De verdachte was net vrijgelaten uit de gevangenis, waar hij vastzat voor een reeks diefstallen. "Eerst in de gevangenis van Sint-Gillis, daarna die van Saint-Hubert ", zegt Miller. Die laatste gevangenis hanteert een open regime. Zo kunnen de gedetineerden zich voorbereiden op een leven buiten de gevangenis.

"Maar de verdachte hoefde niet terug te keren naar de gevangenis, het ging om een voorlopige invrijheidsstelling", aldus zijn advocaat, "dat is een vrijlating onder voorwaarden, wat mijn cliënt toestond om terug te keren naar Polen", alsnog advocaat Miller.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?