Montage beschuldigden van de aanslagen in Parijs in 2015

| De beschuldigden van de aanslagen in Parijs in 2015: Mohamed Abrini, Yassine Atar, Mohamed Amri, Hamza Attou, Ali OUlkadi, Ali El Haddad Asufi, Ahmed Dahmani, Abdellah Chouaa, Mohammed Bakkali, Farid Kharkhach, Brahim Abdeslam, Abdelhamid Abaaoud en Oussama Atar.

Verdachten krijgen het woord in proces over aanslagen in Parijs

© Belga
02/11/2021

Na de burgerlijke partijen, krijgen de beschuldigden nu het woord. Tijdens het proces van 13 november ondervraagt het speciale hof van assisen van Parijs vanaf dinsdag Salah Abdeslam en zijn medebeklaagden over hun levensloop voor de aanslagen.

De rechtbank sloot vrijdag vijf weken van verklaringen van burgerlijke partijen af. "Dit was een belangrijke stap in dit proces. Gedurende deze vijf weken was Salah Abdeslam elke dag aanwezig bij de hoorzitting, hoorde hij alle burgerlijke partijen en stonden we aan zijn zijde om naar deze pijnlijke verhalen te luisteren," onderstrepen zijn advocaten Olivia Ronen en Martin Vettes.

Nu krijgen de verdachten het woord. De rechtbank begint dinsdagmiddag met de hoofdverdachte en de meest spraakzame van hen: Salah Abdeslam. "Dit is een essentiële stap in het proces", zegt Adrien Sorrentino, een van de advocaten van de verdediging. Het onderzoek van de levenslopen van de beklaagden - persoonlijkheid, familie, school, professioneel en mogelijk gerechtelijk verleden - laat in het bijzonder "de waardering toe van het vonnis dat zou kunnen worden uitgesproken," vervolgt Sorrentino.

'Niets persoonlijks'

Er worden slechts vier dagen besteed aan de persoonlijkheid van de veertien beschuldigden. "Op het eerste gezicht lijkt het ons kort," zeggen Olivia Ronen en Martin Vettes. "Je kunt je ook afvragen waarom er werd beslist om het religieuze aspect van deze ondervraging uit te sluiten, ook al is het een integraal onderdeel van de persoonlijkheid van Salah Abdeslam."

Abdeslam zal niet worden ondervraagd over de terroristische misdrijven waarvan hij wordt beschuldigd en waarvoor hij een levenslange gevangenisstraf krijgt. Dit zal pas vanaf januari plaatsvinden.

Vanaf de eerste dag van het proces, 8 september, stelde hij zich voor als een "strijder van de Islamitische Staat". Salah Abdeslam, die gedurende vijf en een half jaar in totale isolatie en onder constante videobewaking werd opgesloten, sprak toen om zijn detentievoorwaarden aan de kaak te stellen.

Op 15 september, op uitnodiging van de voorzitter van de rechtbank Jean-Louis Périès om een ​​korte verklaring af te leggen waarin hij zijn standpunt over de feiten samenvatte, zei Salah Abdeslam: "We hebben ons gericht op Frankrijk en burgers, maar het was niets persoonlijks". Hij gaf de schuld aan de "Franse vliegtuigen die de Islamitische Staat hebben gebombardeerd".

Na Salah Abdeslam onderzoekt de rechtbank dinsdag de persoonlijkheid van zijn jeugdvriend Mohamed Abrini, 'de man met de hoed' van de aanslagen in Brussel in maart 2016. Sinds het begin van het proces is hij slechts één keer spontaan gehoord, toen hij klaagde over de door de gendarmes opgelegde 'veiligheidsbeperkingen'.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni