Verdict over diamantroof op Brussels Airport op 8 maart

Passagiers met mondmaskers op Brussels Airport, als bescherming tegen het coronavirus (covid-19) Passagiers met mondmaskers op Brussels Airport, als bescherming tegen het coronavirus (covid-19)
© PhotoNews
| Passagiers nog met mondmaskers op Brussels Airport.
© PhotoNews
| Passagiers nog met mondmaskers op Brussels Airport.

Het hof van beroep van Brussel heeft zich dinsdag gebogen over het dossier van de spectaculaire diamantroof op Brussel Airport tien jaar geleden. De uitspraak werd aangekondigd voor 8 maart. Van de achttien betrokkenen die in eerste aanleg werden vrijgesproken, staan er nog vier terecht.

Op 18 februari 2013 stormden acht gemaskerde en gewapende individuen het tarmac op van Brussels Airport in Zaventem. Ze benaderden een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Swiss waarin zich een waardevolle vracht bevond. De acht konden 121 pakketten met diamanten maar ook goudstaven en verschillende andere edelstenen buit maken, met een totale waarde van 37 miljoen euro. De diamantroof wordt beschouwd als een van de meest spectaculaire en gedurfde ooit gepleegd in Belgiƫ.

Het openbaar ministerie meende dat deze beklaagden schuldig zijn aan medeplichtigheid aan de overval. Maar hij liep niet vooruit op de straffen die het hof zou moeten opleggen, gezien de duidelijke overschrijding van de redelijke termijn. De feiten dateren immers van 10 jaar geleden.

De vier overgebleven beklaagden blijven hun betrokkenheid bij de diamantroof ontkennen. Hun advocaten hebben voor de vrijspraak gepleit.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?