"Verdwenen" Libisch geld : 'Kabinet-Reynders oefende druk uit op vzw van prins Laurent"

Prins Laurent

Volgens Laurent Arnauts, de advocaat van prins Laurent, heeft de kabinetschef van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in 2013 ongeoorloofde druk uitgeoefend op de Balie van Brussel in de zaak die Global Sustanaible Development Trust (GSDT), de vzw van de prins, had aangespannen tegen Libië. Dat zei hij zondag op de Franstalige tv.

De vzw GSDT sloot in 2008 een contract van 70 miljoen euro met Libië voor de bebossing van duizenden hectares woestijngebied aan de Libische kust. Maar het Noord-Afrikaanse land verbrak dat contract eenzijdig. In 2014 besliste het Brusselse hof van beroep dat het land de vzw zowat 38,5 miljoen euro schadevergoeding en intresten moet betalen.


Die schadevergoeding had op de rekening van Environment Network terecht moeten komen, een vzw die Laurent nog maar pas op poten zette. Maar in 2013 gingen verschillende andere Belgische bedrijven met de steun van de regering aankloppen bij de Libische autoriteiten om aan te dringen op de betaling van facturen voor de levering van goederen en diensten aan het oude Libische regime onder kolonel Khaddafi, die nooit waren betaald.

verdwenen interesten


Volgen Arnauts schreef het kabinet-Reynders daarop een brief aan de vzw van de prins. "U zult begrijpen dat de goede wil jegens België van de nieuwe Libische autoriteiten een noodzaak is en dat de goede wil niet misbruikt mag worden" in het geschil dat de vzw van de prins heeft aangespannen, stond daar volgens Arnauts in. De brief dateert van 9 april 2013 en is gericht aan Pierre Legros, de toenmalige stafhouder van de Franse Orde van advocaten aan de Brusselse Balie.


Het dossier rond GSDT is gelinkt aan de affaire rond de verdwenen Libische tegoeden. Het is in het kader van de juridische strijd van de prins dat onderzoekers op de "verdwenen" intresten op de geblokkeerde Libische fondsen zijn gestoten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?