proces aanslagen

Verhoor beschuldigden verschoven, eerst speurders aan de beurt

30 november 2022: terreurproces van de aanslagen in metrostation Maalbeek en Brussels Airport, met de  voorstelling van de ruimte in de voormailige NAVO-gebouwen met de nieuwe boxen voor de beklaagden 30 november 2022: terreurproces van de aanslagen in metrostation Maalbeek en Brussels Airport, met de  voorstelling van de ruimte in de voormailige NAVO-gebouwen met de nieuwe boxen voor de beklaagden
© PhotoNews
© PhotoNews
Updated: 20-12-2022 - 12:17

In het proces over de aanslagen in Brussel en Zaventem in 2016 zullen de beschuldigden toch niet zoals eerst aangekondigd vanaf morgen worden verhoord. De rechter zal in de plaats eerst de onderzoeksrechters en speurders horen, wat wellicht tot eind januari zal duren. De planningswijziging geeft de rechtbank in kort geding de tijd om de zaak over de transfers te behandelen. Intussen hebben tientallen personen zich nog burgerlijke partij gesteld.

12.20 uur - Nog exact 111 personen stellen zich burgerlijke partij

Er hebben zich dinsdag nog 111 personen burgerlijke partij gesteld op het proces over de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem. Bij de start van het proces waren er ook al 957 burgerlijke partijstellingen, wat het totaal dus op 1.068 brengt.

Het ging om personen die aanwezig waren op het moment van de explosies in metrostation Maalbeek of het luchthavengebouw, families van hen of om personen die hulp kwamen bieden. Ook de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB, die zich al opgegeven had als benadeelde partij, stelde zich nog burgerlijke partij.

11.55 uur - Tientallen nieuwe burgerlijke partijstellingen

Enkele tientallen personen hebben zich opnieuw burgerlijke partij gesteld. De meesten deden dat via hun advocaat, enkelen traden zelf naar voren. Onder hen waren mensen die zich in metrostation Maalbeek bevonden of in de luchthaven van Zaventem.

Opmerkelijk was daarbij een emotionele getuigenis van Guillaume Lys, advocaat van slachtofferorganisatie V-Europa.

Hij nam even het woord toen hij bij de voorzitter cliënten van hem burgerlijke partij stelde. Lys vertelde over een jongen van acht waarbij vorige week werd vastgesteld dat hij slechthorend was.

Het kind was op het moment van de aanslagen twee jaar oud en zou de gehoorschade op hebben gelopen bij de tweede bom in de luchthaven. De vader van het kind was de auto nog gaan parkeren toen de explosies zich voordeden en dacht dat zijn hele familie was omgekomen.

"Heel zijn leven zal het kind niet kunnen horen", zei Lys, die daarbij emotioneel werd. Het kind had aandachtsproblemen, begreep niet alles, ging de advocaat verder. "Ze vertelden me dat ze het gevoel had dat het proces er sinds het begin niet voor haar was, dat ze niet gehoord zou worden. Echt, als ik dan de discussies hoor over de transfers...", besloot Lys.

10.10 uur - Enkel Abdeslam afwezig

Zes beschuldigden zijn dinsdag aanwezig gebleven in de beschuldigdenbox van het proces over de aanslagen in Brussel en Zaventem. Enkel Salah Abdeslam, die maandag een medisch attest kon voorleggen, ontbreekt.

De voorbije dagen en weken vertrokken bij de start van de zitting steeds meerdere beschuldigden. Ze deden dat uit protest tegen de vernederende behandeling die ze zeggen te ondergaan tijdens hun overbrenging vanuit de gevangenis in Haren. Maandag nog stapten Mohamed Abrini, Osama Krayem en Ali El Haddad Asufi op.

9.50 uur - Verhoor beschuldigden verschoven

De beschuldigden op het proces over de aanslagen in Zaventem en Brussel zullen dan toch niet zoals eerst aangekondigd vanaf woensdag worden verhoord. De rechtbankvoorzitter schuift de verhoren naar een later moment.

Dat geeft de rechtbank in kort geding de tijd om de zaak over de transfers te behandelen. De behandeling van die zaak, die volledig losstaat van het assisenproces, start vrijdag.

6.00 uur - Nog een laatste horde voor de beschuldigdenverhoren

Het proces heeft er een incidentrijke start opzitten. Een van de brandjes is nog niet geblust: de advocaten van een deel van de beschuldigden zijn naar de kortgedingrechter getrokken tegen de manier waarop hun cliënten worden overgebracht van hun cel naar de assisenzaal.

Die zaak wordt vrijdag, afzonderlijk van de assisenprocedure, behandeld. Hoewel het niet de bedoeling was dat die nevenzaak over de transfers het verloop van het proces zou beïnvloeden, dreigt dat toch te gebeuren.

Het werkt de burgerlijke partijen op de zenuwen, bleek maandag. De slachtoffers willen niet nog meer vertraging, en willen vooral antwoorden op hun vragen. De beschuldigden moeten zich niet wentelen in een slachtofferrol, gaf Maryse Alié van advocatencollectief Life4Brussels aan.

Er zijn al meer dan 950 burgerlijke partijen in het proces. Vandaag is de laatste kans voor slachtoffers om zich burgerlijke partij te stellen.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?