| Onder meer de websites van de Kamer, de Senaat en de Belgische Monarchie waren of zijn onbereikbaar.

Verschillende overheidswebsites getroffen door nieuwe cyberaanval

09/11/2023

Verschillende overheidswebsites waren donderdag een tijdlang onbereikbaar, mogelijk door nieuwe een pro-Russische cyberaanval. De hackersgroep 'NoName' liet op X alleszins weten niet opgezet te zijn met de steun van ons land aan Oekraïne. Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) bevestigt dat een aantal overheidswebsites geviseerd werden.

Onder meer de websites van de Kamer, de Senaat en de Belgische Monarchie waren of zijn onbereikbaar. Het CCB bevestigt dat er effectief informatie was over een nieuwe aanval en heeft daarop de desbetreffende diensten verwittigd. "De hinder is al bij al beperkt gebleven", aldus woordvoerster Katrien Eggers.

Op X liet de pro-Russische hackersgroep 'NoName' donderdag alleszins zijn ongenoegen blijken over de steun van ons land aan Oekraïne. "De Belgische autoriteiten, die zich niet bekommeren om de problemen van hun eigen burgers en de crisissituatie in hun economie vergeten, hebben een fonds opgericht om Oekraïne te steunen", staat er onder meer te lezen.

Afgelopen maand lagen verschillende overheidssites ook al een tijd lang plat door een zogenaamde DDOS-aanval. Daardoor kunnen websites het internetverkeer niet meer aan omdat hackers heel veel computers gebruiken om een stroom aan informatie naar de desbetreffende server te sturen. Daardoor wordt de website trager of kan de site zelfs niet meer reageren op gebruikers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie, cyberaanvallen, federaal parlement, overheidswebsite

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni