Vlaams Belang eist ontslag Van Quickenborne en hervorming van justitie

tom_van_grieken_voorzitter_van_vlaams_belang_de_dag_na_de_verkiezingsoverwinning_van_zijn_partij_op_26_mei_2019_c_photonews_1.jpg
© PhotoNews
| Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang.
© PhotoNews
| Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang.

Het Vlaams Belang sluit zich aan bij de eis van de politievakbonden tot ontslag van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne naar aanleiding van de dodelijke aanslag op de politie in Schaarbeek en dringt aan op een hervorming van Justitie.

Dat verklaarde partijvoorzitter Tom Van Grieken zondagmiddag in VTM Nieuws.

Voor Van Grieken is de dader van de dodelijk aanslag van donderdag een "typevoorbeeld van een islamitische terrorist": van buitenlandse afkomst, in de gevangenis beland wegens criminele feiten; geradicaliseerd in de gevangenis; op de OCAD-lijst terecht gekomen.

"De man kondigt een aanslag aan en wordt vrijgelaten. Dat is een blunder van formaat", vindt de Vlaams Belangvoorzitter. "Minister Van Quickenborne wil wel haatspeech aanpakken, maar de echte criminaliteit niet", besluit hij. Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden heeft volgens Van Grieken boter op het hoofd, "maar minder dan Van Quickenborne".

Hervorming van Justitie

Vlaams Belang pleit voor een hervorming van Justitie. "Na de ontsnapping van Dutroux, namen twee ministers ontslag en kwam er een hervorming van de politiediensten, maar niet van de Justitie. Het mag niet meer gebeuren dat iemand die een terreurdaad aankondigt, vrijgelaten wordt", vindt hij.

Of er een parlementaire onderzoekscommissie moet komen, hangt voor Tom Van Grieken af van de commissiezitting van maandag, die door de commissievoorzitter en partijgenoot Ortwin Depoortere werd bijeengeroepen.

IKEA-plan

De Vlaams Belangvoorzitter wees er zondagmiddag nog op dat "alle tereurdaden in ons land altijd een migratieachtergrond hebben". Daarom stelt de partij morgen/maandag een IKEA-plan (immigratie kan echt anders) voor met vijftien concrete voorstellen, geïnspireerd op het beleid van de nieuwe Zweedse regering. Onder meer de gezinshereniging moet strenger, stelt Tom Van Grieken.

Steekpartij Schaarbeek

Donderdagavond is een politieagent overleden na een mesaanval in Schaarbeek. Een tweede agent geraakte gewond, de dader werd neergeschoten. Het parket heeft een terreuronderzoek geopend.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?