Vlaanderen vangt bot bij Raad van State over verschuiving vliegroutes

© Belga
16/11/2023

De Vlaamse regering heeft nul op het rekest gekregen van de Raad van State in de discussie over de verschuiving van bepaalde vliegroutes van en naar Brussels Airport, die te maken heeft met een nieuwe navigatietechniek op basis van satellieten in plaats van bakens op de grond. Dat meldt L'Echo donderdag.

De nieuwe technologie werd begin oktober geactiveerd om in orde te zijn met een Europese verplichting, verklaarde federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) eerder. Maar het Vlaams Gewest maakt bezwaar tegen het systeem, omdat de nieuwe navigatietechniek zou leiden tot een verschuiving van bepaalde vliegroutes van en naar Brussels Airport en er daardoor meer toestellen over de Vlaamse Rand zouden vliegen.

De Vlaamse regering riep een belangenconflict in en stapte naar de rechtbank van eerste aanleg in Brussel en naar de Raad van State. Die laatste deed dinsdag uitspraak en verklaarde de vordering tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid van Vlaanderen onontvankelijk. De Raad van State stelde onder andere dat de klachten niet uitvoerig genoeg waren toegelicht. Bovendien werden er in 2018 en 2019 al tests uitgevoerd met het nieuwe systeem en maakte Vlaanderen toen geen opmerkingen, aldus het arrest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie , Brussels Airport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni