Voltallig personeel staakt in vrouwengevangenis Vorst

Gevangenis Vorst (archieffoto)
Updated: 19-06-2018 - 10:04

Zowel in het noorden als in het zuiden van het land is dinsdagochtend een deel van het gevangenispersoneel niet komen opdagen. Ze doen dat uit onvrede met het project van de regering, voor een minimale dienstverlening. De bezetting verschilt van gevangenis tot gevangenis. In Vorst is niemand aan het werk.

In de Nederlandstalige gevangenissen is 65 procent aan het werk. In de Franstalige is dat 57 procent.

In de vrouwengevangenis van Vorst is er zelfs niemand aan de slag gegaan. De gevangenis van Sint-Gillis moet het dinsdagochtend dan weer met minder dan de helft van het personeel doen. In beide instellingen is het werk overgenomen door politieagenten.

Gegarandeerde dienstverlening

Het gevangenispersoneel is ontstemd over het regeringsproject voor een gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen, dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vrijdag overmaakte aan de regering.

De vakbonden kwamen maandag samen over het voorstel en ACV Openbare Diensten, CSC Services Publics en ACOD-CGSP AMiO lieten nadien weten dat ze de tekst "onaanvaardbaar" vinden. Ze voegden daar aan toe dat ze vanaf dinsdag alle acties dekken.

Onbepaalde duur

De bonden trekken dinsdag naar de strafinrichtingen om op personeelsvergaderingen om de tekst toe te lichten. "De eerste vaststellingen zijn positief", zegt Gino Hoppe van ACOD. "Maar we zullen pas een totaalbeeld hebben vanaf woensdagochtend 6 uur, als al het personeel is ingelicht."

Hoppe voorspelt acties voor onbepaalde duur. "Het zal geen korte staking zijn." Of de ACOD ingaat op de uitnodiging tot dialoog met minister Geens donderdag is volgens de vakbondsman nog onduidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?