Justitiepaleis Poelaertplein rechtbank justitie rechtspraak

Vonnis over beweerde bende anarchisten valt dinsdag

© Belga
28/05/2019

De Brusselse correctionele rechtbank velt dinsdag haar vonnis in het proces tegen 12 mensen die tussen 2008 en 2014 deel zouden hebben uitgemaakt van een anarchistische bende die verschillende misdrijven zou gepleegd hebben. Het federaal parket eiste werkstraffen tegen negen van hen.

Voor één werd een celstraf met uitstel gevorderd en tegen de laatste twee de vrijspraak. De verdediging vroeg voor iedereen de vrijspraak omdat er geen sprake zou zijn van bendevorming en niet bewezen zou zijn dat de verschillende personen betrokken waren bij de feiten die hen ten laste worden gelegd.

Molotovcocktails

Volgens het federaal parket zouden de verdachten in januari 2009 geprobeerd hebben brand te stichten in het gesloten vluchtelingenopvangcentrum 127bis in Steenokkerzeel. Een groep mensen hield daar toen een onaangekondigde manifestatie waarbij er molotovcocktails en vuurwerk naar het gebouw zouden gegooid zijn.

Na de actie kwam het aan het station van Nossegem nog tot een confrontatie met de toegesnelde politie, waarbij de actievoerders zouden geprobeerd hebben het politiecordon met geweld te doorbreken, wat volgens het federaal parket weerspannigheid uitmaakt.

IJzeren staven

Een tweede ernstig incident zou zich hebben afgespeeld in de nacht van 12 op 13 november 2010. Een groep van een 40-tal mensen hield toen een onaangekondigde manifestatie in Anderlecht. Toen daar een politiecombi op afkwam, werd die bekogeld met onder meer stenen en ijzeren staven.

De bende wordt ook verantwoordelijk gehouden voor een hele reeks graffiti en tags. Ook zouden ze in het metrostation Schuman op de tonen van "Aux Champs Elysées" een lied gezongen hebben vol beledigingen aan het adres van de EU-ambtenaren. Tenslotte verwijt het federaal parket hen ook nog de aanval op twee limousines in Sint-Joost-ten-Node, waarbij beide bestuurders slagen kregen.

Geen bende

Volgens de verdediging kon er geen sprake zijn van bendevorming omdat er in de groep geen structuur, hiërarchie of taakverdeling was. Ook zouden de speurders uitgegaan zijn van de foute hypothese dat een aantal alleenstaande feiten wel moesten gelinkt zijn aan een anarchistische beweging. Ze zouden zich daarbij geconcentreerd op een anarchistisch lokaal in Brussel en alle bezoekers van dat lokaal als verdacht beschouwd hebben, zelfs zonder de minste aanwijzing.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , anarchisme , bendevorming

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni