Vonnis over statuut Uber-chauffeur uitgesteld naar 7 december

© KVDP/BRUZZ
| Archiefbeeld. protesterende Uber-chauffeurs in de Wetstraat.

De Franstalige arbeidsrechtbank van Brussel heeft woensdag nog geen vonnis geveld over het statuut van een Uber-chauffeur, die in juli 2020 naar de Administratieve Commissie ter regeling van de Arbeidsrelatie (CAR) was gestapt in een geschil over zijn arbeidsstatuut. Dat doet het pas op 7 december.

De betrokken chauffeur had bij de CAR aangevoerd geen zelfstandige te zijn, maar een werknemer, omdat Uber zijn arbeidsvoorwaarden zou bepalen. De CAR is een administratief orgaan, dat deel uitmaakt van de FOD Sociale Zekerheid, en tot taak heeft beslissingen te nemen over de kwalificatie van een arbeidsrelatie. Zij beoordeelt dus of iemand werknemer of zelfstandige is.

In dit dossier had de CAR geoordeeld dat er een duidelijke relatie van ondergeschiktheid was tussen de chauffeur en Uber en gaf het de chauffeur dus gelijk, waarna Uber tegen de beslissing in beroep ging bij de arbeidsrechtbank. Die zal op 7 december uitspraak doen.

Als de chauffeur erkend wordt als werknemer, moet Uber hem een aanzienlijk bedrag aan achterstallig loon betalen, en aan de overheid achterstallige sociale bijdragen.

Uber zegt tussenpersoon te zijn

Uber voerde voor de arbeidsrechtbank aan dat zij enkel de zelfstandige chauffeurs via haar applicatie in contact brengt met potentiƫle klanten. Volgens Uber had de CAR ook alleen de versie van de chauffeur gehoord, en had ze foute informatie gekregen over de werking van de applicatie.

Zo zou de CAR verkeerdelijk zijn voorgehouden dat Uber-chauffeurs geen fooi zouden mogen ontvangen, dat ze klanten geen visitekaartje zouden mogen geven, en dat ze geen andere applicatie zouden mogen gebruiken.

De advocaat van de chauffeur en van de christelijke vakbond ACV had dan weer geargumenteerd dat die zogenaamde rol van tussenpersoon van Uber vals is, en dat Uber met een systeem van sancties werkt en maatregelen die veel weg hebben van een ontslag. Volgens de Belgische staat waren in het dossier zeven van de negen criteria vervuld om van een werknemersstatuut te spreken.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?