| Thomas Monjoie

Voorlopige hechtenis Yassine M. een maand verlengd

© Belga
19/12/2022

Yassine M., de man die op 10 november in Schaarbeek een politieman doodstak en een tweede verwondde, blijft nog minstens een maand in de cel. Dat heeft de Brusselse raadkamer vorige week beslist, zo meldt de advocaat van de man. Yassine M. is door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld en onder aanhoudingsbevel geplaatst voor moord en moordpoging in een terroristische context.

Yassine M. had op 10 november kort na 19 uur in de Aarschotstraat in Schaarbeek een politiepatrouille aangevallen met een mes. Een agent, de 29-jarige Thomas Monjoie, overleefde die aanval niet, terwijl zijn collega, Jason P., gewond raakte. Een andere patrouille die in versterking was toegesneld, schoot Yassine M. vervolgens neer. De man werd geraakt in de arm en het been, en werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij twee dagen later onder aanhoudingsbevel werd geplaatst.

Dat gebeurde weliswaar bij verstek, aangezien de onderzoeksrechter M. vanwege zijn gezondheidstoestand nog niet had kunnen verhoren. Dat verhoor vond pas de maandag nadien plaats, maar duurde slechts heel kort. M.'s toestand is intussen wel stabiel.

Kort na de feiten raakte bekend dat M. zich donderdagvoormiddag al bij de politie in Evere had aangeboden. Daar had hij verklaard dat hij een aanslag op de politie wilde plegen, maar ook om psychologische hulp had gevraagd. Het Brusselse parket had de man daarop laten overbrengen naar de psychiatrische eenheid van de Cliniques Universitaires Saint-Luc voor een opname. Daar werd hij toevertrouwd aan het verpleegkundig personeel, maar vertrok hij korte tijd later zelf.

Steekpartij Schaarbeek

Donderdagavond is een politieagent overleden na een mesaanval in Schaarbeek. Een tweede agent geraakte gewond, de dader werd neergeschoten. Het parket heeft een terreuronderzoek geopend.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni