vincent Houssin BRUZZ 1553

Vincent Houssin

Voorzitter politievakbond kondigt nationale actiedag aan op 28 november

© BRUZZ
11/11/2022

Vincent Houssin, voorzitter van politievakbond VSOA, kondigde vanochtend verschillende politieacties aan naar aanleiding van de dodelijke steekpartij donderdagavond in Schaarbeek. Daarbij kwam een jonge agent om het leven. Op 28 november komt er sowieso een nationale actiedag van alle politievakbonden. Dat zei Houssin vanochtend op Radio 1.

In Schaarbeek werden gisterenavond twee agenten neergestoken door een verwarde man. Een van de twee agenten stierf in het ziekenhuis, de andere is buiten levensgevaar.

Houssin is woedend over de gebeurtenissen in de Aarschotstraat, achter het Noordstation. "Dit komt hard binnen bij alle politiemensen. De overleden collega was een jonge twintiger."

Voor Houssin is de steekpartij de druppel die de emmer doet overlopen. "Justitie heeft een verpletterende verantwoordelijkheid in deze." Houssin neemt voorlopig het woord terrorisme nog niet in de mond. De Morgen meldt vrijdagochtend wel dat de verdachte van de aanval bekend was als geradicaliseerd. De man zou, aldus de krant, tot 2019 in de gevangenis hebben gezeten, onder een streng terrorisme-regime. Houssin: "Het enige dat ik voorlopig weet is dat de verdachte zich donderdagnamiddag aanbood bij een politiekantoor in Evere en een onsamenhangende indruk maakte. Daarna werd hij door agenten naar een psychiatrische afdeling begeleid."

Volgens Houssin draagt Justitie een verpletterende verantwoordelijkheid. "Zij hadden kunnen overgaan tot collocatie, zeker toen duidelijk was dat de man op de OCAD-lijst stond. Dat de magistraat de verdachte liet gaan, is onbegrijpelijk. De minister van Justitie kan dit niet laten passeren."

Houssin wil dringend meer respect voor de politie en kondigde meteen ook acties aan. "De komende dagen komen er sowieso punctuele acties. Op maandag 28 november is er dan een nationale staking van alle politievakbonden samen, want er moet dringend meer respect komen voor alle politiemensen. Dit kan zo niet langer verder."

Steekpartij Schaarbeek

Donderdagavond is een politieagent overleden na een mesaanval in Schaarbeek. Een tweede agent geraakte gewond, de dader werd neergeschoten. Het parket heeft een terreuronderzoek geopend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Justitie , Steekpartij Schaarbeek , dodelijke steekpartij , aanval politieagenten , schietpartij Aarschotstraat , Aarschotstraat , mesaanval agent

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni