Zaak rond rellen op strand Blankenberge wordt pas na zomer gepleit

© RV
| Een beeld van de rellen met de politie in de zomer van 2020 in Blankenberge.

Vijf twintigers moeten zich voor de Brugse correctionele rechtbank verantwoorden voor hun aandeel in de rellen op het strand van Blankenberge in augustus 2020. De zaak werd maandagochtend ingeleid, maar wordt pas op 25 september gepleit.

De hevige rellen ontstonden op zaterdag 8 augustus 2020 rond 17.20 uur op het strand van Blankenberge, ter hoogte van de Weststraattrap. Gezinnen op daguitstap en andere zonnebaders bevonden zich plots middenin een gevecht. Een groep jongeren keerde zich bovendien tegen de redders en de politiemensen. De onruststokers gooiden met alles wat ze te pakken konden krijgen, zoals zand, stoelen, ligzetels, parasols en achtergelaten speelgoed.

Drie amokmakers werden ter plaatse opgepakt en vervolgens aangehouden door de onderzoeksrechter. Dankzij verder onderzoek konden later nog andere verdachten geïdentificeerd worden. Uiteindelijk besliste het parket om voor vijf meerderjarige verdachten de verwijzing naar de Brugse correctionele rechtbank te vorderen. Ze moeten zich verantwoorden voor gewapende weerspannigheid en opzettelijke slagen en verwondingen.

Bij de inleiding van de zaak werden A.D. (20) uit Elsene, T.P. (22) uit Chapelle-lez-Herlaimont en de Liberiaan M.B. (22) uit Jette vertegenwoordigd door een advocaat. D.B. (21) uit Jette en M.N. (22) uit Brussel lieten verstek gaan voor hun proces. N. moet zich trouwens niet enkel verantwoorden voor de rellen in Blankenberge, maar ook voor weerspannigheid en slagen aan politiemensen tijdens feiten op 10 mei 2020 in Brussel.

De stad Blankenberge en de politiezone Blankenberge/Zuienkerke stelden zich al burgerlijke partij tegen de beklaagden. Op de zitting kondigde meester Patrick Arnou aan dat enkele individuele politiemensen dat wellicht ook nog zullen doen.

De komende maanden krijgen alle partijen uitgebreid de kans om hun standpunten op papier te zetten. De behandeling van de zaak werd in die omstandigheden uitgesteld naar de zitting van 25 september.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?