Zes jaar cel voor gewelddadig verzet tegen uitzetting

© PhotoNews
| Politiebewaking in het justitiepaleis (archiefbeeld).

Een Ghanese migrant is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een celstraf van zes jaar, nadat hij zich vier jaar geleden gewelddadig had verzet tegen een uitzetting. Habib S. kraakte een kelder in Sint-Jans-Molenbeek.

De feiten dateren van 18 april 2015, zo doet de krant La Capitale het relaas. Habib S., een Ghanese migrant, verbleef in een kelderkamertje in de Koloniestraat in Sint-Jans-Molenbeek. Buurtbewoners hadden de politie op de hoogte gebracht.

Brute kracht

Een tweemanspatrouille zakte af naar het adres om Habib S. in te rekenen, maar die verzette zich. De Ghanees heeft een voorgeschiedenis als kindsoldaat en hield beide agenten makkelijk af. Een eerste inspecteur incasseerde een slag in het gezicht, de andere werd tegen de muur gegooid.

Er kwam versterking en de agenten richtten hun wapen op de man. Habib S. gaf zich echter niet gewonnen en wapende zich met een mes, waarmee hij de agenten aanviel. Vijf kogelschoten - waarvan drie hun doel misten - waren nodig om hem in te rekenen.

Poging tot moord

Habib S. werd in kritieke toestand afgevoerd, maar herstelde na een chirurgische operatie. In het ziekenhuis probeerde hij nog tevergeefs te ontsnappen. Het ziekenhuispersoneel kon de man in bedwang houden, maar daar verloor hij wel de mogelijkheid om te lopen. 

De correctionele rechtbank zag in de aanval op de politieagenten een poging tot moord, met een veroordeling tot zes jaar cel als gevolg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?