Ziekenhuis wist niet dat dader mogelijk gevaarlijk was

Saint-Luc
© Photonews
| De Cliniques Universitaires Saint-Luc
© Photonews
| De Cliniques Universitaires Saint-Luc
Updated: 12-11-2022 - 08:29

Het universitair ziekenhuis Saint-Luc is door de politie niet op de hoogte gebracht van het mogelijke gevaar dat uitging van de man die donderdagavond een politieagent doodde in Schaarbeek. Dat vernam de Franstalige omroep RTBF van het ziekenhuis. De man vertrok ook zelf weer uit het ziekenhuis alvorens hij psychiatrisch onderzocht was.

Het ziekenhuis, Cliniques universitaires Saint-Luc, bevestigt dat de man donderdag in de voormiddag op de spoeddienst aankwam. "Een man, vergezeld door drie agenten, bood zich omstreeks 11 uur aan op de spoeddienst voor een vrijwillige psychologische opname", klinkt het in een persbericht dat RTBF kreeg.

Nog geen half uur later werd de persoon door een opvang- en oriëntatieverpleegkundige beoordeeld voor verdere behandeling op de spoedeisende hulp. Het is dan dat de politieagenten het ziekenhuis hebben verlaten "zonder het personeel van de spoedeisende hulp ooit op de hoogte te hebben gesteld van het gevaar dat uitging van de persoon".

Een twintigtal minuten later kwam een verpleegster de man halen in de wachtzaal, maar stelde ze vast dat die inmiddels was vertrokken op eigen initiatief, "zonder psychiatrisch geëvalueerd te zijn geweest", maar in overeenstemming met het protocol van het ziekenhuis.

'Geen instructies gekregen van bevoegde autoriteiten'

"Het ziekenhuis herinnert eraan dat elke patiënt die zich aanbiedt op de spoeddienst vrij is om die op eigen initiatief te verlaten", tenzij hij de hele tijd door de politie bewaakt wordt, "en dat was hier niet het geval". De instelling benadrukt voorts geen instructies te hebben gekregen van de bevoegde autoriteiten.

Later donderdag viel de man een politiepatrouille aan in Schaarbeek, waarbij een politieagent om het leven kwam. Een andere agent raakte gewond.

Steekpartij Schaarbeek

Donderdagavond is een politieagent overleden na een mesaanval in Schaarbeek. Een tweede agent geraakte gewond, de dader werd neergeschoten. Het parket heeft een terreuronderzoek geopend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?