'Zwarte weduwe' vraagt politiek asiel aan om uitwijzing te voorkomen

Malika El Aroud, die vorig jaar haar Belgische nationaliteit kwijtraakte nadat ze veroordeeld was voor terrorisme, probeert een uitwijzing te voorkomen door politiek asiel aan te vragen in België. Dat schrijft La Libre Belgique zaterdag.

El Aroud, de zogenaamde 'zwarte weduwe van de jihad', raakte haar Belgische nationaliteit kwijt in november 2017, nadat ze een celstraf had uitgezeten van acht jaar voor feiten van terrorisme.

Geoordeeld werd dat ze "ernstig tekortgeschoten is in haar verplichtingen als Belgisch burger". El Aroud hield zo enkel de Marokkaanse nationaliteit over en riskeerde dus uitgewezen te worden. De politie pakte haar op 11 oktober ook effectief op. Ze werd ondergebracht in een gesloten centrum in Brugge.

Maar om een uitzetting te vermijden, begon El Aroud dus een procedure bij hoogdringendheid voor de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV). Ze zegt dat ze foltering en onmenselijke en vernederende behandeling riskeert in Marokko. Om dezelfde redenen diende ze een asielaanvraag in.

Deze week verwierp de RVV de hoogdringendheid. De raad zegt dat ze haar verzoek niet kan behandelen zolang haar asielaanvraag loopt. Pas als die verworpen wordt - wat waarschijnlijk is - zal de RVV haar verzoek kunnen behandelen. In afwachting blijft El Aroud in Brugge.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?