| Politie op Brussels Airport Zaventem (archiefbeeld).

Passagier riskeert vier maanden cel na agressie bij arrestatie op Brussels Airport

© Chris Verhaeghe
11/09/2023

Het parket eist vier maanden cel tegen een Zweedse vliegtuigpassagier die twee politiemensen verwondde toen hij bijzonder agressief werd na zijn arrestatie op de luchthaven van Zaventem. “Dit was geen Excited Delirium Syndroom”, klonk het bij het openbaar ministerie.

De 30-jarige Zweed werd op 18 december van vorig jaar bestuurlijk aangehouden op Brussels Airport toen hij er voor overlast zorgde. De man was dronken en had zijn vlucht gemist omdat hij aan de verkeerde gate stond. “Hij werd meermaals gevraagd te vertrekken, maar moest uiteindelijk worden opgepakt door de politie”, sprak openbaar aanklager Tessa Ophalvens.

“Tijdens de overbrengingen naar de doorgangscellen liep het mis. De beklaagde begon te stampen en beet een van de politie-inspecteurs in het been. Dit was bijzonder geweldadig gedrag dat moet worden bestraft. Er waren vragen over de geestestoestand van de verdachte, maar uit de expertise bleek dat er geen sprake was van een Excited Delirium Syndroom (een medische aandoening, waarbij iemand extreem opgewonden, agressief en verward is, red.)."

Schadevergoeding

Bij het tumult met de vliegtuigpassagier raakte ook een tweede politieman gewond. De advocaten van de twee slachtoffers vroegen de rechtbank dan ook om hen een schadevergoeding toe te kennen. “Mijn cliënt betwist de feiten niet”, pleitte de advocaat van de beklaagde. “Hij is zodanig dronken geworden dat hij zijn vlucht miste en voor overlast heeft gezorgd. Hij zegt dat hij beschaamd is en wil zijn excuses aanbieden.”

Volgens de verdediging ging het wel om een eenmalige gebeurtenis. “Dit is een geïsoleerd feit. Mijn cliënt heeft geen onderliggend probleem met alcohol en beschikt ook over een blanco strafblad, zowel in België als in het buitenland. Na zijn thuiskomst is hij onmiddellijk met therapie van start gegaan om te begrijpen wat er gebeurd is. Ik vraag de rechtbank om een opschorting toe te kennen en in ondergeschikte orde pleit ik voor een autonome probatiestraf.”

Het vonnis valt op 12 oktober.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni