kandidaten

Hieronder vind je de kandidaten die opkomen in Schaarbeek.

Klik op de naam van de kandidaat met een groen pijltje voor een korte bio van deze kandidaat.

— Selecteer een kiescollege

Selecteer een partij en bekijk alle politici van die partij.
  3. Vlaams Belang
  • 1. NL SESSLER Patrick

   * Geboren op 8 maart 1958.
   * Werkte op het ministerie van Defensie en
   * Werd in 1989 lid van het extreemrechtse FN, de partij waarvoor hij in 1994 tot gemeenteraadslid van Schaarbeek verkozen werd.
   * In 1995 stapte hij uit het Front National en hij werd lid van het toenmalige Vlaams Blok. 
   * In september 1999 werd hij secretaris van de Brusselse afdeling van de partij.
   * Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 werd hij herkozen tot gemeenteraadslid van Schaarbeek.  
   * In 2004 werd hij door het FN gevraagd om terug te keren naar zijn oude partij en deed dit ook. Van de partij werd hij secretaris-generaal en ondervoorzitter.
   * Van 2008 tot 2009 was hij ook lid van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. 
   * In 2006 werd hij niet herkozen als gemeenteraadslid van Schaarbeek en in 2009 verloor hij ook zijn parlementszetel.
   * Binnen het FN voelde hij zich echter minder en minder thuis en in 2012 keerde hij terug naar Vlaams Belang, zoals het Vlaams Blok inmiddels heette.
   * Strijdpunten: Veiligheid,  meer politie op straat en voor een effectief vervolgings- en bestraffingsbeleid door de parketten. Verder: Integratie en tegen een "sluipende islamisering."

  • 2. VAN DRIESSCHE Arlette
  • 3. VERTONGEN Alfons
  8. N-VA
  • 1. NL VAN ACHTER Cieltje

   Geboren op 11 januari 1979. 
   * Juriste bij de Vlaamse overheid, Departement Internationaal Vlaanderen.
   * In 2014:  derde op de N-VA-lijst voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Sindsdien is ze lid van de driekoppige N-VA-fractie in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. 
   * Strijdpunten: mobiliteit, cultuur en jeugd, werkgelegenheid, ruimtelijke ordening en gelijke kansen.

  • 2. NL DE PILLECYN Filip

   * Freelance consultant.
   * Webmaster N-VA Schaarbeek, Ondervoorzitter bibliotheekcommissie Schaarbeek.
   * Strijdpunten: een eenvoudiger, efficiënter en sneller Brussel.

  • 3. NL TAVERNIER Annabel

   * Geboren op 8 maart 1989.
   * Studeerde Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Gent en behaalde twee extra masters respectievelijk aan het Instituut voor Europese Studies (Vrije Universiteit Brussel) en de Diplomatische Academie in Wenen.
   * Werkte als N-VA-fractiemedewerker Buitenlandse Zaken in het Europees Parlement.
   * Werkt op het kantoor van een Deens Europees Parlementslid, dhr. Anders Vistisen, waar ze Hoofd van het Kantoor is.
   * Ondervoorzitter N-VA Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 
   * Strijdpunten:  Ze hekelt het huidige gemeentebestuur onder meer over de onveilige verkeerssituatie, de problemen van openbare netheid en het laks optreden aan Brussel-Noord.

  • 4. NL HEYVAERT Werner

   * 56 jaar

   * Advocaat aan de balie te Brussel, met bijzondere belangstelling voor het fiscaal recht.

   * Strijdpunten: "Voor Werner is het dringend tijd voor verandering in Schaarbeek en deze wil hij inzetten met de N-VA. Werner wil paal en perk stellen aan het lakse beleid gevoerd door het huidige gemeentebestuur. Hij ijvert onder meer voor de verbetering van de openbare netheid, de aanpak van de wildgroei van nachtwinkels en voor meer parkeerplaatsen voor de Schaarbekenaars."

  • 5. NL GOSSEYE Liliana

   * 66 jaar

   * Operazangeres op rust.

   * Ze genoot haar opleiding aan de Conservatoria van Brussel en Antwerpen, en studeerde op latere leeftijd Oost-Europese talen aan de Universiteit van Gent.

   * Strijdpunten: Liliane wil van Schaarbeek opnieuw een leefbare gemeente maken, voor zowel mens als dier. Voor Liliane is het onder meer belangrijk dat de Schaarbeekse straten veiliger worden en dat het gebrek aan parkeerplaatsen voor inwoners wordt aangepakt. Als baasje van trouwe viervoeter Tom ijvert ze ook voor een speelweide voor honden en voor een dierenbegraafplaats.

  • 6. NL VAN DE MERGEL Jens
  • 7. NL HACHIMI Tatiana
  • 8. NL SCHOONAERT Alain

   * 59 jaar, geboren in Sint-Joost-ten-Node en woont sinds 1983 in Schaarbeek.

   * Zelfstandig tandtechnieker

   * Strijdpunten: "Als lijstduwer zet Alain graag en met veel enthousiasme mee zijn schouders onder het N-VA-project voor Schaarbeek. Samen met een hechte ploeg met veel drive en doorzettingsvermogen wil Alain van Schaarbeek een nette en leefbare gemeente maken waar het veilig wonen is. Daarnaast ijvert Alain voor een verantwoordelijke gemeente, waar transparant bestuur ten dienste staat van elke Schaarbekenaar."

    

  9. PTB*PVDA
  • 1. BERNARD Axel

   - Lijsttrekker voor de gemeenteraad van Schaarbeek

   - geboren op 31 juli 1978, 'trotse vader' van twee zonen

   - studeerde rechten en was zeer actief in de studentenbewegingen. Hij was advocaat bij Progress Lawyers Network van 2004 tot 2010, waar hij zich meer dan 7 jaar specialiseerde in het strafrecht en het vreemdelingenrecht. Hij is coauteur van de brochure Onze democratische rechten in gevaar.

   - betrokken bij het gemeenschapsleven in de wijken van Schaarbeek

   - werkt mee aan de krant Solidair, het maandblad van de PVDA.

   - sinds 2012 (het enige) gemeenteraadslid in Schaarbeek voor de PVDA-PTB. Zeer actieve vragensteller. Op de dag van zijn eed als gemeenteraadslid, terwijl andere gemeenteraadsleden trouw zweren aan de koning en de grondwet, zweert Axel Bernard 'boven al trouw aan het volk'.

  • 2. GERAETS Claire

   - oprichtster van Geneeskunde voor het Volk Schaarbeek

   - geboren in 1952

   - volksvertegenwoordiger in het Brussels Parlement, arts in Schaarbeek, oprichtster van De Sleutel (sociale groepspraktijk van Geneeskunde voor het Volk)

   - heeft zich altijd ingezet voor een toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen. Ze is zeer actief in de solidariteitsbeweging met Palestina.

  • 3. NL DE BELDER Yuri

   * Nederlandstalige woordvoerder van de PTB * PVDA-lijst
   * Geboren op 12 augustus 1989, al meer dan twintig jaar Schaarbekenaar
   * zeer gehecht aan de stad
   * Studeerde Conflict & Development aan de UGent, engageerde zich daar voor de strijd van mensen zonder papieren die een hongerstaking voerden
   * Trok naar Palestina om het conflict daar beter te begrijpen. Vecht sindsdien voor de fundamentele rechten van de Palestijnse bevolking 
   * Eerste deelname aan verkiezingen, maar al zo'n 6 jaar actief in het Brussels middenveld rond kwesties als internationale solidariteit, migratie en antiracisme
   * leraar in immersieonderwijs in een Franstalige school op Helmet. Perfect tweetalig, geeft er lessen geschiedenis en aardrijkskunde in het Nederlands
   * Strijdpunten: betaalbaar wonen, tweetalig onderwijs en duurzame mobiliteit, meer solidariteit en sociale gerechtigheid

  • 4. LAHSSAINI Leila

   * advocate in sociaal recht, in dienst van de werknemers en vakbonden
   * vecht tegen sociale dumping en voor gendergelijkheid
   * jonge moeder 
   * was ook woordvoerster van het Stop Trump-platform, dat een grote betoging organiseerde tijdens het eerste bezoek van de Amerikaanse president aan België, na zijn verkiezing

  • 5. NL VANBAELEN Quentin

   Fietser. Zet zich ten volle in voor kwaliteitsvolle kinderdagverblijven
    

   Quentin is 29 jaar oud en heeft al enkele jaren strijdlust achter zich. "Voor mijn eerste protest tegen de oorlog in Irak in 2003, miste ik de school. Ik heb ook 'ad valvas' van de school een oproep gedaan om de merken die George W. Bush financierden te boycotten, "zegt hij.

   Dit engagement werd vervolgens binnen de studentenbeweging uitgebreid tot de Federatie van Franstalige studenten (FEF) om gratis hoger onderwijs te eisen, voor iedereen toegankelijk. "Toen heb ik me ingezet voor eerlijke toegang van jongeren tot het secundair onderwijs, omdat ik het heel belangrijk vind dat ze allemaal dezelfde kans hebben om te genieten van kwalitatief goed onderwijs."

   Alvorens zijn carrière als journalist te beginnen, werkte Quentin als onthaalmedewerker in een medische groepspraktijk. Deze ervaring  overtuigde hem van de noodzaak om iedereen een kwalitatief goede gezondheidszorg te bieden.

   Nu is hij werkzaam in het tijdschrift "Solidair", hij werkt dagelijks om een ​​alternatieve stem te laten horen, een tegenstem tegen de besparingsmaatregelen en antisociaal beleid waar de huidige federale overheid voor staat.

   Zijn werk weerhoudt hem er niet van om door te gaan, zoals onlangs op het gemeentelijke kinderdagverblijf waar zijn twee dochters aanwezig waren: "We eisten meer personeel om toezicht te houden. Uiteindelijk weegt dit gebrek aan personeel zwaar op de kinderen, maar ook voor de kinderverpleegsters die uitgeput waren door het werk.

   Als fervente fietser is hij ervan overtuigd dat onze samenleving de overgang moet maken naar een zachte mobiliteit, met veilige fietspaden, "maar zonder de automobilisten  meer te laten betalen, omdat het contraproductief blijkt te zijn en de boetes uiteindelijk steeds zwaarder wegen op precaire huishoudbudgetten ". Voor hem is verdere ontwikkeling van het openbaar vervoer ook essentieel!

   Quentin houdt er ook van stoom om af te blazen door bas te spelen in een rockband, Flying Komodo. Een manier om te ontspannen terwijl hij ook geniet van de energie van de groep muzikanten die samen spelen.

   Waarom hij de PVDA-lijst staat? Hij heeft een groet dorst naar rechtvaardigheid, maar ook de wens om het huidige bezuinigingsbeleid te overwinnen met innovatieve en collectieve oplossingen.

  • 6. NL BEN ABBOU Fatima

   Woont al 22 jaar in Schaarbeek in de paleizenstraat. Ze is 8 jaar lang stadswachter geweest. "Ik geniet vooral van het helpen van burgers. Ik help ze hun weg te vinden, de straat over te steken. Dit zorgt ervoor dat ik veel mensen ken in onze gemeente.  Op dagen wanneer het markt is, ga ik zelfs winkelen voor ouderen ", zegt degene die veel kinderen ziet groeien, hen helpt bij het oversteken om hun school te bereiken.

   In haar vrije tijd waardeert Fatima vooral het helpen van buurtverenigingen, die elkaar verdringen om haar kookkunsten met hun leden te delen. Zeer bescheiden, gaat Fatima hier graag op in, en tovert recepten uit haar geboorteland Marokko.

   Als patiënt van een gratis groepspraktijk, waardeert ze deze plek waar mensen worden behandeld als mensen en niet als een nummer. Racisme is hier niet. We zijn op een plek waar vriendelijkheid nodig is, en dit is al het eerste medicijn dat patiënten in staat stelt te genezen. Het PVDA-project om in elke buurt een gratis medische groepspraktijk te hebben, is erg belangrijk voor haar.

   Fatima zet zich in voor de PVDA om de Schaarbekenaars te blijven dienen. "Ik ben vooral geraakt door de soms schrijnende situatie van ouderen in onze gemeenschap. Ik wil iets voor hen doen. ze hebben heel hun hele leven gewerkt en verdienen respect en vriendelijkheid van ons, niet dat ze geïsoleerd blijven. "

  • 7. DEVOS Benjamin
  • 8. NL FRANSSEN Lieve

   Lieve, binnenkort 70 jaar jong, engageert zich voor de tweede keer op de lijst PVDA/PTB voor de gemeenteraadsverkiezingen.  “ Ik hou van Schaarbeek en de mensen die er wonen. De diversiteit van de gemeente fascineert mee en ik heb er zin in om mee te helpen àlle inwoners te laten genieten van deze diversiteit.”

   Jarenlang actief als docente muziek, blijft ze dit medium gebruiken als wapen in de sociale strijd.  "Verschillende militante koren heb ik helpen oprichten, voor groot en klein, onder andere het Brussels Brecht-Eislerkoor en het kinderkoor Shanti! Shanti! dat zich vooral toespitst op kinderen uit kansarme milieus. Met hen gingen we op zoek naar muzikale praktijken die de diversiteit van onze stad weergeven. Met liederen in alle mogelijke talen, maar ook door op zoek te gaan naar ‘nieuwe’ muziek die verbindingen kan creëren tussen al die mensen.” 

   Lieve ging met een groep medezangers zelfs tot in Palestina om het lied als protestmiddel in te zetten tegen de bezetting. « Vier keer ben ik naar ginder getrokken, we zongen bijvoorbeeld in Bethlehem aan het grote checkpoint. In alle vroegte gingen we al zingend een hart onder de riem steken van de vele Palestijnse arbeiders die het checkpoint moesten passeren, met ellenlange controles elke dag opnieuw, om te gaan werken in Israël.»

   Toen Jan Peumans verklaarde dat kunstenaars zich meer moesten inspannen om de ‘Vlaamse identiteit’ te promoten, organiseerden ze als protest een culturele avond in KVS onder het motto ‘Solidariteit maakt een cultuur groot’ getuigden een goeie veertig artiesten, Nederlandstalige en Franstalige , over hoe cultuur voor hen een cultuur van diversiteit is , wars van eng nationalisme.

   Lieve heeft ook mee geholpen om de burgerbeweging Hart Boven Hart te lanceren. De beweging die nu al vier jaar de Vlaamse regering het vuur aan de schenen legt en pleit voor alternatieven.

   Lieve is kandidaat op de lijst PVDA/PTB omdat ze vooral wil reageren tegen de stijgende armoede in Schaarbeek. Ook mobiliteit, feminisme, een nabije cultuurpolitiek, zijn thema’s die haar naar het hart gaan.  Als inwoonster van de Josaphatwijk, realiseert ze zich dat er naar de gewone mensen weinig geluisterd wordt en er een langzame gentrification bezig is. « De mobilisatie van de burgers is de enige mogelijkheid om gehoord te worden. Daarom ben ik blij met de verschillende burgerinitiatieven die het licht zagen: acties voor een veiligere mobiliteit, voor zuivere lucht…

  • 9. EL KARAOUI Abdelhakim
  • 10. GROPPI Elisa
  • 11. BAL Sabri
  • 12. DEPREZ Marie
  • 13. HAMMOUTI Youssef
  • 14. TOPIOL Marguerite
  • 15. KANAT Ibrahim
  • 16. MEUNIER Aurélie
  • 17. BENTALEB Mustapha
  • 18. VERGARA GALLARDO Patricia
  • 19. VRANKEN Adrien
  • 20. OULAD ABDESLAM Hafida
  • 21. KUMBA Laurent
  • 22. DOGAN Mucevher
  • 23. NL SPAEPEN Peter

   Peter Spaepen is volop actief als componist en dirigent, vooral in de theaterwereld. Hij werkt graag intens samen met regisseurs en dramaturgen, op zoek naar de muzikale zeggingskracht op de scène. Hij zoekt het potlood én de vloer.

   Hij is huiscomponist bij 4Hoog, chef-dirigent Community Choir bij De Munt / La Monnaie en schreef de Stadsmelodie voor de stad Brussel in 2017 in opdracht van Bozar. Momenteel schrijft hij voor Walpurgis, FroeFroe, One Trick Pony en TG Vagevuur. Hij componeerde ondermeer de koormuziek bij het conceptalbum ‘WOTH’ van Liesa Van Der Aa, ‘Oresteïa’ van de Roovers, ‘Mind Your Step’ voor KVS,…

   Als eigen laboratorium richtte hij kinder-muziektheater de Waancel op, en meer recent het Brussels Experimental. Hij gaf recent daarover in de Munt de workshop ‘composing for young audience’ in het kader van ENOA.

   Zijn luistercd’s ‘Niels’ en ‘Sien’ werden uitgegeven bij Lannoo, momenteel wordt zijn eerste eigen CD ‘Onze Vaders’ afgewerkt in de studio’s van de AB, in samenwerking met De Singel, TG Vagevuur en de Roovers. Samen met Frans Van Der Aa mag hij voor de Munt / la Monnaie in 2021 zijn eerste opera creëren

  • 24. HOYOS Manon
  • 25. TANRIKULU Mustafa
  • 26. GEHENOT Christine
  • 27. BRASSEUR Patrick
  • 28. MERTENS Elisabeth
  • 29. MOENS DE HASE Antoine
  • 30. DE CREEFT Sabine
  • 31. KARA Huseyin
  • 32. CREMA Joëlle
  • 33. BELKHATIR Achraf
  • 34. DEPOORTER Amandine
  • 35. BENDERA Shabani
  • 36. BENNE Catherine
  • 37. LORIERS Savinien
  • 38. WOUTERS Bernadette
  • 39. DE RUYVER Pierre
  • 40. NL DE PRINS Jozefina

   Jozefina De Prins is 82 jaar en heeft heel haar leven als fabriekarbeidster gewerkt.

  • 41. BEGHAIN Julien
  • 42. MOCEVIC Bahrija
  • 43. WINNELINCKX Emiel
  • 44. MAENAUT Julie
  • 45. PIERRET Thierry
  • 46. DIAKHABY Fatou
  • 47. NL VERBAUWHEDE Michaël

   Jong, geëngageerd en tweetalig: dat is het profiel van Michael Verbauwhede die de PVDA-lijst trekt bij de regionale verkiezingen. Hij is mogelijk de eerste verkozene van de PVDA in het Brussels Gewest. “Een keuze die een sterk signaal en een gezicht geeft aan de uitbreiding van de PVDA die nu aan de gang is”, volgens Dirk De Block, de voorzitter van PVDA-Brussel, zelf lijsttrekker op de Molenbeekse lijst.

   Michaël Verbauwhede is 28 jaar en van opleiding historicus en jurist. Hij is voorzitter geweest van de FEF (Fédération des étudiants francophones). Hij is PVDA-verkozene in het Brussel parlement, werkt momenteel mee met de studiedienst van de PVDA en legt zich toe op gemeenschaps- en gewestmateries en juridische onderwerpen.