Oproep Frank Vandenbroucke plaatst leiding voor ongekende verantwoordelijkheid

© Fabian Stroobants
| Scouts Ukkel op kamp

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) deed zondag een oproep aan jeugdbewegingen om alle kinderen te laten testen voor ze op kamp vertrekken. “Dat kan nooit een voorwaarde zijn”, klinkt het bij Scouts & Gidsen Vlaanderen. De oproep betekent voor veel Brusselse jeugdbewegingen een extra opdracht, na een lange reeks voorbereidingen.

Terwijl veel jeugdbewegingen op het punt staan om te vertrekken, deed minister Vandenbroucke een laatste oproep. “Laat alle kinderen testen voor ze op kamp vertrekken.” Maar volgens Lotte Debrauwer, ondersteuner in Brussel voor Scouts en Gidsen Vlaanderen, komt die oproep veel te laat. “Veel jeugdbewegingen zijn al op kamp vertrokken, anderen zijn zelfs teruggekeerd.”

En ook voor jeugdbewegingen die nog moeten vertrekken, is het volgens Debrauwer geen gemakkelijke opdracht om kinderen op korte termijn te laten testen. “Wij vrezen dat de logistieke verantwoordelijkheid te groot zal zijn voor de leiding”, klinkt het.

Het is een jaar waar leiders sowieso al creatief en flexibel uit de hoek moeten komen om het zomerkamp in goede banen te leiden. Veel Brusselse jeugdbewegingen slaken dan ook een diepe zucht na de oproep van minister Vandenbroucke.

Seascouts Roodbaard in Neder-over-Heembeek is zo’n jeugdbeweging die al op kamp vertrok, voor Vandenbroucke een oproep deed. Zich laten testen of vaccineren was geen voorwaarde om op kamp te gaan, dus valt de leiding uit de lucht bij de oproep van de minister. “Eerst werd er nog gecommuniceerd dat we ‘rustig’ konden vertrekken. Dat is spijtig.”, zegt hulpleider Emilia. “De maatregelen zijn erg ingewikkeld, we proberen ons aan de regels te houden die we kennen”, klinkt het.

Voor Chiro Ganshoren betekent dit waarschijnlijk extra werk bij de voorbereidingen. “Het slechte nieuws stapelt zich maar op, maar we doen ons best”, zegt groepsleider Lina. “We nemen sowieso al zelftesten mee”, klinkt het.

De scouts in Ukkel wil dan eerder al zijn leiding laten testen, en heeft ook al een oproep gedaan aan de ouders om de leden te laten testen. “Maar we kunnen niemand verplichten”, zegt groepsleider Johanna. “Dat vinden we spijtig, want als een kind besmet geraakt, is het kamp voorbij”, klinkt het.

En ook scouts Jette is van dezelfde mening. “Je kan mensen niet verplichten om zich te laten testen”, zegt groepsleider Oscar. In Jette zijn de 15- en 16-jarigen al op buitenlands kamp geweest. “Daar waren positieve gevallen vastgesteld, dus hebben we iedereen thuis in quarantaine geplaatst om verdere verspreiding te voorkomen”, voegt Oscar toe.

In augustus vertrekt de rest van scouts Jette op kamp. “Onze leiding zal dan gevaccineerd zijn”, klinkt het. Een simpele opdracht is het niet: vertrekken op zomerkamp in coronatijden. Maar de Brusselse jeugdbewegingen vertrekken wel met volle goesting. Met corona in het achterhoofd zeggen de leidingen er alsnog een fijn kamp van te willen maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?