Koekjes waar je vrolijk van wordt

Patrick Jordens
© Brussel Deze Week
13/05/2010
De koekjes die de kinderen van École 11 in de molen van Evere bakten, heten vreugdekoekjes. Het is een recept van de kloosterzuster Hildegard von Bingen, die in de twaalfde eeuw in Duitsland leefde.

Op haar achtste ging ze al in het klooster! Later, toen ze volwassen was, componeerde ze muziek en schreef ze heel wat boeiende boeken. Uit een van die boeken komt dit recept: koekjes met specerijen erin.

In de middeleeuwen wisten ze al dat specerijen geneeskundige krachten hadden. En ze geloofden ook dat je er beter gezind van kon worden.

Geraspte nootmuskaat gemengd met kaneelpoeder en kruidnagel "verdampt de bitterheid van de hersenen en de zintuigen, opent het hart (...) en zorgt voor een vrolijk gemoed": dat schreef Hildegard in een van haar boeken.

Aan jou om dat recept uit te proberen!

Ingrediënten (voor 10 koekjes)

  • 1 beker bloem
  • 1/2 beker gesmolten boter
  • 4 koffielepels suiker
  • 1 volledig ei
  • 1/2 koffielepel geraspte nootmuskaat
  • 1/2 koffielepel gemalen kaneel
  • 1/2 koffielepel gember
  • 6 vermalen kruidnagels

Materiaal

  • kommetje
  • soeplepel
  • beker
  • deegrol
  • maatbeker voor het water (indien nodig)
  • pan om de boter te smelten
  • koekvormpjes

Recept

  • doe de bloem in een kommetje.
  • vermaal ondertussen de drie specerijen, die je vervolgens vermengt met de bloem
  • laat de boter smelten
  • de boter mengen met de suiker (4 koffielepels) en het ei
  • het mengsel in de bloem gieten
  • een bol vormen en het deeg met de deegrol plat rollen (1 centimeter)
  • maak er allerlei koekvormpjes mee
  • tien minuutjes in de oven bakken op 180 °C

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni