Kunstendag voor kinderen: de boot in met Hanneke Paauwe

Kinderen tot 12 jaar in contact brengen met echte kunst en echte kunstenaars: dat is de bedoeling van de eerste editie van de Kunstendag voor Kinderen. In Russische Rolmops kruipt theatermaker/kunstenares Hanneke Paauwe daarvoor zelfs op een boot.

Speciaal voor de eerste Kunstendag voor Kinderen trotseert theatermaker/kunstenares Hanneke Paauwe de woelige baren om haar publiek te trakteren op een wonderlijke reis. Russische Rolmops heet haar performance. "Maar met de eigenlijke rolmops heeft het niks te maken, ik vond het gewoon grappig klinken," vertelt ze ontwapenend eerlijk.

Je hebt in het verleden al vaker op locatie gewerkt: op een kerkhof, in een klooster, in een lift... Waarom nu op een boot?
Hanneke Paauwe
: Goh, omdat het me werd aangeboden. Ik kon kiezen tussen, onder meer, het station van Schaarbeek en een binnenschip op het kanaal, en toen was de keuze snel gemaakt. Een boot, dat spreekt toch tot de verbeelding. Ik ben een Waterman, en ik hou zelf enorm van water, van boten... Én ik ben erg gefascineerd door het Brusselse kanaal en alles wat zich daar momenteel afspeelt.

Wordt er ook echt gevaren?
Paauwe
: Ja, je kunt een boottochtje maken, maar niet op de Rolmops zelf. En de voorstelling wordt ook een reis, in je hoofd. Harald Ole Faldbakken, de kleine held uit mijn verhaal, gaat voor zijn zieke moeder op zoek naar geluk. Op zijn kamer hangt een poster van een schip: de Russische Rolmops. Plots, midden in de nacht, licht dat schip op en gaat er een luikje open. Harald klimt erin, en dat is meteen het begin van een lange reis langs verschillende werelddelen. En van allerlei ontmoetingen met bizarre figuren, zoals de reanimeermin, de muzikale mummie, Boris het krokodillenkind... Geen realistische personages, maar wel met herkenbare, menselijke trekjes en emoties.

Een voorstelling over de zoektocht naar geluk. Hoe ziet geluk eruit voor Hanneke Paauwe?
Paauwe
: Tijdens de voorbereidingen heb ik een soort onderzoek gedaan naar wat geluk allemaal zou kunnen zijn. Ik heb bijvoorbeeld een lange lijst gemaakt van dingen waar mensen denken gelukkiger van te worden. Het spreekt vanzelf dat dat er voor mij anders uitziet dan voor mijn buurvrouw of dan voor de frietenbakker van het frietkot hier om de hoek.

En wat is het voor jou?
Paauwe
: Hm, als ik iets gemaakt of geschreven heb waar ik trots op ben, daar word ik gelukkig van. Of van onverwachte, boeiende ontmoetingen met mensen. Of van ineens iets heel frêles en moois te zien in een lelijke, trieste omgeving: onlangs ontdekte ik tijdens een wandeling in de grauwe Dupontstraat een klein plantje, de 'Suzanne met de open ogen'. Daar werd ik helemaal warm van, eventjes toch. Geluk, dat is per definitie van korte duur, niet?

Je hebt gewerkt met kinderen van het Klein Kasteeltje en met nieuwkomers, mensen die er doorgaans een moeilijke en lange reis op hebben zitten om hier terecht te komen.
Paauwe
: Ja, tijdens het schrijven realiseerde ik me dat het heel interessant zou zijn om na te gaan hoe zij geluk op dit moment invullen. De kinderen zijn zelf de straat op getrokken om mensen te gaan interviewen, nieuwkomers en anderen, en hen te vragen naar een gelukkig moment. Foto's van dat werkproces, en ook citaten uit die interviews, komen op een soort vlaggenslinger terecht op de boot. Want dat is misschien ook leuk om nog mee te geven: na de eigenlijke performance - mét livemuziek - kun je met een klein lampje nog op ontdekking gaan in en rond de boot.Wat je dan ziet, mag ik niet verklappen...Kunstendag voor kinderen
wanneer
: 18 november 2012
waar: verschillende locaties
info: www.kunstendagvoorkinderen.be
----------------
Russische Rolmops
waar
: 18 november 2012 om 12, 14 & 16.00 uur
tickets: €6
leeftijd: 8+
waar: Akenkaai 2, Brussel
rsv.: 02-413.04.10, devaartkapoen@vgc.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • DoucheFLUX-directeur: 'Ja, we kunnen dakloosheid de wereld uit helpen'
  • Hoe Helsinki omgaat met daklozen
  • Minderheidstalen in Brussel: u spreekt toch ook Cornisch?
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • The shadow theatre of Roger Ballen
  • Whitney: Neil en Bob maken een baby
  • Nuestras Madres: Le Guatemala et ses fantômes au cinéma
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement