La Péniche

© Ivan Put
Onze score
In deze rubriek hebben we het al meer dan acht jaar elke week over weer een ander café. Zelden keren we terug naar een plek waar we ooit eerder waren. Vanaf nu komt daar verandering in en gaan we af en toe nog eens op bezoek bij een oude liefde. Een café waarbij de aandrang om er terug te keren al die tijd nogal sterk was, is La Péniche op de Vismet, een door en door Brussels café dat ons aan het maritieme verleden van de binnenstad herinnert.

En er is goed nieuws: La Péniche bestaat nog, het ziet er nog helemaal hetzelfde uit als zeven jaar geleden, en ook de geplogenheden zijn nog dezelfde.

Wat dit café bijzonder maakt, is dat het elke dag al vroeg open is. Een traditie die ontstond toen er op dat uur nog veel groothandelaars in vis passeerden om de naburige winkels en restaurants te bevoorraden. Die groothandelaars zijn er minder en minder en hoeven ook niet meer zo vroeg te komen, maar nog altijd vinden de vroege vogels uit de buurt hun weg naar dit kleine café aan de haven.

Toch is het openingsuur iets verlaat. Vroeger was het vier uur 's ochtends, nu zes. Niet dat ze al zo oud geworden is, maar uitbaatster Malou slaapt tegenwoordig toch liever wat 'langer' uit... Bovendien, en dat is dan het slechte nieuws, moet ze het sinds enkele jaren zonder haar man stellen.

Een jaar of dertig geleden, kwamen Michel en Malou allebei uit Molenbeek naar hier om in de voetsporen te treden van Malous ouders, die in de jaren 1950 in de Beekstraat in Molenbeek al een café hadden dat La Péniche heette. Met la péniche betreed je nog altijd een oud binnenschip: de decoratie bestaat uit reddingsboeien, ankers, patrijspoorten en heel veel schilderijen en foto's van de oude binnenstad.

Mik voor je bezoek misschien op het middaguur wanneer de keuken open is. Vanaf woensdag staat er vis op het menu, en elke donderdag en vrijdag kunt u proeven van de huisbereide paling in 't groen.

adres: Brandhoutkaai 37, Brussel, 02-219.13.93
open: maandag > zaterdag van 6.00 > 20.00 uur

02 219 13 93

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Niet enkel jongeren blijven feesten tijdens corona
  • Minister Clerfayt: 'Het zal twee jaar duren voor de arbeidsmarkt hersteld is'
  • Big City: Wat blijft er over van de wereldtentoonstellingen in Brussel voor Expo 58?
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Melat Gebeyaw Nigussie leidt de Beursschouwburg: 'Ik ben tegelijk insider én outsider'
  • Ruby Gallery: a new beacon in the canal zone
  • Liesa Van der Aa: 'Ik word agressief van yoga'
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement