Legendarisch café Kafka failliet

© Kafka
Het legendarische café Kafka aan de Visverkopersstraat in hartje Brussel is niet meer. Het café is failliet, vernam brusselnieuws.be. Uitbater Patrice Couturier is ook persoonlijk bankroet en staat op straat. De hoge huurprijs heeft hem klein gekregen. De eigenaar zoekt intussen naar een andere huurder/uitbater.

Een nachtje doorzakken in café Kafka: dat is wat vele Vlaamse en andere Brusselaars de voorbije 26 jaar meer dan eens gedaan hebben. De bruine rokerskroeg in de Zwarte Lievevrouwstraat, leende zich daar perfect toe. Maar toen drie jaar geleden de eigenaar van het café een einde maakte aan de huurovereenkomst, zag eigenaar Patrice Couturier zich genoodzaakt te verhuizen naar een ander pand niet zo ver daarvandaan, aan de Visverkopersstraat 21.

Patrice Couturier, tweetalige Fransman, hield als uitbater al veertien jaar de touwtjes in handen van de Kafka. Maar op 5 maart 2012 veranderde zijn leven drastisch. Die dag werd hij opgenomen in een afkickcentrum voor alcoholverslaafden in Doornik. En bovendien kreeg hij een uitzettingsbevel van de handelsrechtbank. Dat gebeurde op vraag van de eigenaar van het gebouw Horeca Logistic Services, de vastgoedpoot van brouwerij Haelterman die het Carlsbergbier in België importeert. Café Kafka en Couturier zelf waren failliet.

Persoonlijk drama
"Vóór de verhuis drie jaar geleden had ik vooral een Nederlandstalig publiek. Na de verhuis kwamen er veel ambtenaren van de Europese Unie over de vloer," vertelt hij aan brusselnieuws.be. "Het café draaide goed en er waren veel klanten. Maar de hoge huurprijs van 4.000 euro per maand heeft mij de das omgedaan," zucht Couturier.

Een bijkomende reden is volgens Couturier de verdwijning van 150.000 euro uit de kassa. "Ik ben vorig jaar twee keer geopereerd en lag vier maanden in bed. In die periode is 150.000 euro verdwenen uit de kassa. Ik verdenk er mijn vriendin en een paar anderen van het geld te hebben genomen, maar ik heb geen bewijzen."

Couturier ontkent dat zijn alcoholverslaving er voor iets tussen zit. "Ik ben al lang verslaafd, het gaat echt om de centen."

Voor de man is het ook een persoonlijk drama, want volgens de huurovereenkomst draait hij ook in eigen naam op voor het op de klippen gaan van het café. "Ik woonde boven het café. Als ik dit centrum verlaat sta ik op straat."

Bij de brouwerij Haelterman in Ternat, die voor 90 procent in handen is van de familie Haelterman, hoort men een heel ander geluid. "Wij hebben in het verleden meermaals een hand uitgestoken naar de uitbater," zegt sales verantwoordelijke Pieter Geens aan brusselnieuws.be. "We hebben een afbetalingsplan voorgesteld, maar daar is hij niet op ingegaan."

'Acceptabele huurprijs'
Geens zegt niet op de hoogte te zijn van een fallissement. "Wel hebben we een uitzettingsbevel van de rechter op zak. We hebben dat niet moeten gebruiken, want de zus van de uitbater heeft mij de sleutels overhandigd." Volgens Geens ligt de oorzaak van het falen bij de verslaving van de uitbater.

Horeca Logistic Services is intussen op zoek naar een andere huurder/uitbater van het café. "Het pand blijft een horecafunctie behouden, liefst een café," zegt Geens. De huurprijs van 4.000 euro per maand omschrijft hij als "acceptabel voor de buurt".

Café Kafka werd in 1986 opgericht door Yves De Vresse, Karina Peeters en Frantz Ariën. De naam was een knipoog naar de administratie in het gebouw ertegenover, en naar de (al dan niet vermeende) kunstzinnigheid van het beoogde publiek. Met de Dolle Mol was het een van oudste cafés uit het 'Vlaamse' circuit in Brussel, waartoe nadien ook Monk, Roskam en Merlo zijn gaan behoren.

Stoemp!-concerten in Le Coq
Het eerste Stoemp!-concert van 2012, dat gepland was in café Kakfka op 17 april om 21 uur, heeft plaats in café Le Coq in de August Ortsstraat. Luc Van Acker is er te gast en brengt vrienden mee.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over