Actiecomité naar Raad van State tegen kaalslag terrein megagevangenis

© KVDP/Bruzz
| Actievoerder Raf Knops schat dat er al op 5 tot 6 hectare grond bomen zijn gekapt.

Op de Keelbeeksite in Haren is het rooien van bomen begonnen, waar de megagevangenis moet komen. "Schade die niet ongedaan kan worden als de Raad van State ons gelijk geeft", zegt actievoerder Jean-Baptiste Godinot aan BRUZZ. Daarom trekken ze nogmaals naar de Raad van State, dit keer voor een schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid.

De Regie der Gebouwen (RdG), de eigenaar van de gevangenis, bevestigt aan BRUZZ dat de bomenkap begonnen is. “Het terrein wordt voorbereid voor de start van de werkzaamheden”, zegt Tine Deckers van de RdG. Dat kan omdat de bomenkap deel uitmaakt van de stedenbouwkundige vergunning die Cafasso, belast met de bouw van de gevangenis, heeft.

Maar met de effectieve bouw van de gevangenis zal de bouwaannemer nog niet beginnen. Het Comité Haren, dat zich tegen de bouw van de gevangenis verzet, had vorig jaar een beroep tot schorsing en een beroep tot nietigverklaring van de milieuvergunning ingediend bij de Raad van State.

Het beroep tot schorsing keurde de Raad van State af, maar over de nietigverklaring moet nog een uitspraak volgen. “Daar wachten we op, maar die uitspraak moet er binnenkort komen”, aldus Deckers. Dan zou Cafasso dus ook de eerste stenen kunnen leggen.

Uiterst dringend

Actievoerder Raf Knops schat dat het rooien van bomen al een feit is op ongeveer 5 tot 6 hectare. “Schade die niet ongedaan kan worden als de Raad van State ons gelijk geeft wat de milieuvergunning betreft”, zegt Jean-Baptiste Godinot van Respire vzw, een partner van het Comité Haren.

Daarom trekken de tegenstanders van de megagevangenis nogmaals naar de Raad van State, met een vordering tot schorsing, dit keer met uiterst dringende noodzakelijkheid. "Want de werkzaamheden zijn nu begonnen", argumenteert Godinot.

Keelbeekweg

Een struikelblok is nog steeds het pad van de Keelbeekweg. Het tracé van die weg zou verlegd worden. Ook tegen die beslissing heeft het Comité Haren een beroep aangetekend, maar dat beroep is nog niet in behandeling bij de Raad van State.

De rest van het terrein, waar de aannemer bomen kapt, is afgesloten met hekken. Maar de Keelbeekweg zelf is nog altijd toegankelijk. “Door de werken is die weg nu herleid tot een hoop modder”, zeggen zowel Knops als Godinot. Voertuigen van de aannemer zouden het pad berijden. “Dat kan niet zo lang er geen uitspraak is van de Raad van State”, klinkt het.

haren
© KVDP/Bruzz

Nieuwe gevangenis Haren

De federale regering plant de grootste gevangenis van het land (1.190 plaatsen) op de Keelbeeksite in Haren. Een bonte waaier aan groeperingen verzette zich lang tegen het project, maar tevergeefs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?