Afvalverwerking lachgasflessen is ware plaag: kost Net Brussel dit jaar 10 miljoen euro

Renée Vervaet
© BRUZZ
04/09/2023
Updated: 05/09/2023 10.27u

Net Brussel onderschepte dit jaar al 35 ton gebruikte lachgasflessen. Naast de gezondheidsrisico's voor de gebruikers, worden de netheidsdiensten van zowel de gemeenten als het gewest geconfronteerd met aanzienlijke extra kosten om de lege capsules te verwerken. Het verwachte kostenplaatje voor Net Brussel dit jaar wordt geschat op bijna 10 miljoen euro. “Het lachen vergaat mij intussen.”

Het gebruik van lachgas is aan een opmars bezig, en dat merken ook de Brusselse verbrandingsovens waar afval verwerkt wordt. Omdat die lachgaspatronen vaak niet tot op de bodem geledigd zijn en er dus nog een actief residu overblijft, kunnen er explosies ontstaan in de ovens.

Dit jaar werden de ovens dertig keer stilgelegd. In twintig van de gevallen was dat om ontploffingen van lachgasflessen te voorkomen, vertelt Adel Lassouli, woordvoerder van afvalintercommunale Net Brussel aan BRUZZ. Net Brussel trof dit jaar al 35 ton lachgaspatronen aan in het vuilnis.

“Er zijn elk jaar shutdowns voor bijvoorbeeld kleine reparaties aan de ovens. Die zijn heel normaal. Maar door de lachgasflessen gebeurt dat drie keer zoveel”, aldus Lassouli. En dat kost geld: één onderbreking kost 165.000 euro, zo communiceerde minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) eerder tijdens een commissievergadering.

Om de temperatuur omlaag te halen, moet de oven 48 uur stilliggen, legt Lassouli uit: “Hierdoor verliezen we inkomsten. Normaal wordt de door de verbranding opgewekte energie verkocht, onder andere aan het shoppingcentrum Docks.” In totaal zal het probleem Net Brussel dit jaar 9,6 miljoen euro kosten, zo schat de afvalintercommunale in. Voor 2024 schat Net Brussel de kost in op 10,3 miljoen.

Lachgas

'Het lachen vergaat me intussen'

De problematiek van de lachgasflessen speelt ook de netheidsdiensten van de gemeenten parten, omdat de patronen vaak in de gemeentelijke afvalbakken terechtkomen of gewoonweg op straat. “De verwerking van lachgaspatronen kost ons handenvol geld”, zegt Geert Pierre, adjunct-directeur van de dienst Netheid van Schaarbeek. Zijn ploeg raapt zo’n vijftig flessen per dag van de straat.

De gemeente stockeert nu alle lachgasflessen. Die worden vervolgens met een container naar het recyclagepark in Vorst gebracht. Van daaruit gaan ze naar een gespecialiseerd versnipperbedrijf in Rochefort, in de Ardennen. Eens ze versnipperd zijn, zijn de flessen onschadelijk voor de verbrandingsovens en keren ze terug naar Brussel. Het verwerken van een volle container kost de gemeente 12.000 euro.

“Het verwerken alleen, zonder transportkosten, is hierdoor dubbel zo duur geworden”, zegt Pierre. “De lachgasflessen zijn een financiële aderlating voor de gemeente. Het lachen vergaat mij intussen.”

Het kabinet van minister Maron laat weten dat er momenteel onderzocht wordt of zo’n versnipperbedrijf in Brussel gebouwd kan worden. “Er worden tests uitgevoerd om deze activiteit in de filialen van Net Brussel onder te brengen, maar aangezien dit een nieuwe industriële activiteit is, moeten er voorzorgsmaatregelen worden genomen”, aldus woordvoerder Simon Vandamme.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni