Een kind bij een fontein aan het atomium op een warme dag

| De hittegolf houdt nog aan.

Alarmdrempel ozonwaarde overschreden in Ukkel en Sint-Agatha-Berchem

© Belga
12/08/2020

Zoals verwacht zijn er dinsdag opnieuw hoge ozonwaarden opgetekend in ons land, vooral in het centrum en het noordoosten van België. Opvallend is dat daarbij ook de Europese alarmdrempel van 240 microgram per kubieke meter lucht lokaal is overschreden in het meetstation van Sint-Agatha-Berchem om 18 uur (247 microgram/m3) en in het meetstation van Ukkel om 243 microgram/m3). Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel).

Een overschrijding van de alarmdrempel gebeurt niet zo vaak. Dit jaar was dat nog maar één keer het geval: begin juni in Aarschot. Bij een overschrijding van de alarmdrempel krijgt iedereen de raad om geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen.

Bij een overschrijding van de informatiedrempel (vastgelegd op 180 microgram per kubieke meter) geldt dat advies voor mensen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling, met name kinderen, ouderen en personen met ademhalingsproblemen.

De Europese informatiedrempel werd dinsdag op 19 van de 42 meetplaatsen overschreden, meldt Ircel nog. Ook voor woensdag verwacht Ircel nog hoge ozonconcentraties met kans op overschrijdingen van de informatiedrempel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem , Ukkel , Milieu , hittegolf , ozonconcentratie , ozonmetingen

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni