| Er bevindt zich vaak heel wat recycleerbaar afval bij het zwerfvuil.

Anderlecht prikkelt burgers via app om zwerfaval op te ruimen

© BRUZZ
12/01/2022

De gemeente Anderlecht lanceert met het bedrijf Fost Plus de applicatie ‘De Click’. Daarmee worden burgers geprikkeld om zwerfvuil in de vuilnisbak te werpen. In ruil krijgen ze een digitale munt waarmee ze in een aantal deelnemende winkels kunnen betalen.

De gemeente, die met projecten als deze zwerfvuil wil aanpakken, is ervan overtuigd dat de app burgers ertoe zal aanzetten om goede gewoontes aan te nemen. "Ik ben blij met deze samenwerking die niet alleen het zwerfvuil aanpakt, maar ook onze lokale handelszaken betrekt bij dit project dat gestoeld is op burgerzin," zegt Elke Roex, schepen voor Handel (Vooruit).

De initiatiefnemer Fost Plus, heeft samen met de gemeente Anderlecht en Net Brussel, de infrastructuur voor afvalinzameling via openbare vuilnisbakken aangepast. Om het project concreet vorm te geven werden afvalbakken in een felroze kleur geplaatst. Het afval dat in de openbare vuilnisbakken wordt gedeponeerd, zal worden ingezameld en voorgesorteerd om zoveel mogelijk recycleerbaar materiaal te recupereren.

De applicatie 'De Click’ werd eerder al gelanceerd in drie kustgemeenten, net als in Antwerpen en Namen. Daarnaast was ‘De Click’ aanwezig op specifieke evenementen zoals het wereldkampioenschap wielrennen. Met de deelname van de eerste Brusselse gemeente breidt Fost Plus het project dus uit.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni