21 februari 2019: 'Spijbelen voor het klimaat', een initiatief van Youth For Climate, voor de zevende donderdag op rij

| Jongeren betogen al weken voor een doortastender klimaatbeleid. De Europese Commissie zegt dat België bijkomende inspanningen moet doen om de Europese klimaatdoelstellingen te halen.

België dreigt klimaatdoelstellingen in 2020 en 2030 te missen

TD
© Belga
05/03/2019

Zonder nieuwe maatregelen zal België zijn klimaatdoelstellingen in 2020 en 2030 missen. Dat staat in een rapport van de Europese Commissie. "Er zijn bijkomende inspanningen nodig op het vlak van verlaging van de uitstoot, hernieuwbare energie en energie-efficiëntie," schrijft de Commissie.

Volgens het rapport, dat de krant Le Soir kon inkijken, dreigt ons land zijn doelstellingen in 2020 en 2030 te missen voor de uitstoot van broeikasgassen in de niet-industriële sectoren, zoals transport, huisvesting, de landbouw en de tertiaire sector. In 2020 zouden ze met 12 procent zijn gedaald ten opzichte van 2005, in plaats van 15 procent.

In 2030 moet België een daling met 35 procent noteren, maar komen we voorlopig uit op 14 procent. De Europese Commissie stipt ook de situatie van de bedrijven aan. Het aandeel grote ondernemingen dat een energie-audit liet uitvoeren, ligt in België aanzienlijk lager dan het Europese gemiddelde: 58 tegen 67 procent.

België moet het tempo van zijn uitstootverlaging opschroeven - vier tot zes maal hoger - om tegen 2050 tot een koolstofarme samenleving te komen. En dus nieuwe maatregelen invoeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, klimaatopwarming, klimaatbeleid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni