Hittegolf in Brussel, september 2023: Flow, openluchtzwembad aan het kanaal in Anderlecht

| Hittegolf in Brussel, september 2023: Flow, openluchtzwembad aan het kanaal in Anderlecht.

België kent eerste hittegolf in maand september

© Belga
08/09/2023
Updated: 08/09/2023 13.12u

België kent sinds vrijdag zijn eerste landelijke hittegolf ooit in de maand september. Omstreeks 11 uur was het meer dan 25 graden in Ukkel, meldt KMI-weerman David Dehenauw op X, het voormalige Twitter.

Vooraleer van een landelijke hittegolf sprake kan zijn, moeten de maxima in Ukkel minstens vijf opeenvolgende dagen minstens 25 graden halen, waarbij op minstens drie dagen zeker 30 graden gehaald wordt. Maandag was het in Ukkel warmer dan 25 graden, en dinsdag, woensdag en donderdag schoot het kwik boven de 30 graden: respectievelijk 30,9, 30,1 en 30,2 graden.

Het is de tweede landelijke hittegolf dit jaar in ons land. De eerste hittegolf begon op donderdag 8 juni en duurde tien dagen.

Een hittegolf in september is sowieso hoogst uitzonderlijk, zegt Dehenauw. Dat het bijzonder warme weer zo laat op het jaar nog geruime tijd aanhoudt, wijt hij aan de klimaatverandering en het huidige hogedrukgebied boven ons land. Dat hogedrukgebeid uit Oost-Europa zorgt voor veel zonneschijn bij ons, maar verlaat ons land alweer begin volgende week.

Nog even nazomeren

Dehenenauw verwacht wel dat het warme weer in onze contreien nog even aanhoudt. Pas dinsdag zou het kwik opnieuw onder de 25 graden duiken. Tot en met volgende week maandag geldt overigens voor het hele land, met uitzondering van de kuststreek en de provincie Luxemburg, code geel voor hitte.

Maar ook daarna verdwijnt de zon niet helemaal. Er worden buien verwacht, maar het weer blijft overwegend zonnig. "We kunnen nog steeds niet spreken van herfstweer", aldus nog Dehenauw.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni