Benoît Cerexhe wil het einde van de straatvuilniszak

© BRUZZ
19/04/2018

Een algemeen vuilnisbakkenbeleid in heel het Gewest. Dat is de droom van CDH-parlementslid en -fractievoorzitter Benoît Cerexhe. Vooral in groene gemeentes zijn harde bakken nodig, want vossen verscheuren de vuilniszakken op straat en dat veroorzaakt dubbel opruimwerk. “Elke dag zie ik een slagveld op de straten.”

Momenteel verplicht de Brusselse regelgeving inwoners van alle gemeentes om hun vuilniszakken op straat klaar te zetten, de avond voor de ophaal door Net Brussel. Dat geeft niet alleen een onsmakelijk straatbeeld, in de groenere gemeentes scheuren vossen de zakken ook open.

Eén van die groenere gemeentes is Sint-Pieters-Woluwe, waar Cerexhe burgemeester is. Hij dient donderdag in het Brussels parlement een voorstel tot ordonnantie in. Dat moet gemeentes in staat stellen om bewoners te verplichten een individuele harde vuilnisbak te gebruiken om de zakken voor rest- en groen afval in te doen.

Vuilniszakkenbloedbad

“Ik zie het elke dag: de straten lijken wel een slagveld,” aldus Cerexhe bij La Dernière Heure. “En het gaat er niet beter op worden, want er komen steeds meer vossen. Vooral de Woluwes, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem en Ukkel lijden onder dat probleem.”

Met zijn voorstel wil Cerexhe het “vuilniszakkenbloedbad” en het dubbele werk dat het veroorzaakt dus voorkomen. Nadat Net Brussel langs is geweest, moeten gemeentewerkers immers vaak de straten nog eens opruimen.

11 euro

Volgens de christendemocraat komen er al positieve reacties op zijn voorstel vanuit alle politieke fracties. Zelfs bevoegd minister Fadila Laanan (PS) zou zich erin kunnen vinden. Het staat dan ook al lang op de agenda bij verschillende gemeentes.

Inwoners van Sint-Pieters-Woluwe kunnen de harde bakken nu al kopen bij de gemeente of bij Net Brussel voor 11 euro per stuk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sint-Pieters-Woluwe , Milieu , Benoît Cerexhe , Netheid , Net Brussel , vuilniszak

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni