Bijna 6 ton afval in minder dan twee uur opgevist uit vijver van Elsene

© Belga
12/09/2021
Updated: 13/09/2021 11.23u

Zondag hebben veertig duikers vijf tot zes ton afval uit de vijvers van Elsene gehaald, van fietsen tot brandkasten en zelfs enkele wapens. Het gaat om een initiatief van de gemeente Elsene en buurtcomité Vrienden van de Vijvers. “Het was al elf jaar niet meer gebeurd. Dit is nog niet de volledige oogst, want het is het resultaat van minder dan twee uur zoeken."

Tussen 5 en 6 ton afval. Dat is de indrukwekkende oogst van twee uur afval opvissen uit de vijver van Elsene, in de buurt van het Flageyplein. Er werden onder meer vier wapens - drie pistolen, waarbij een heel oud exemplaar en een karabijn - opgediept, en zes brandkasten. Dat maakte schepen van openbare netheid Nabil Messaoudi (PS) bekend. Bij een proefduik in juni werden overigens al twaalf kluizen boven water gehaald.

Naast een tiental fietsen visten veertig ervaren duikers van de Anderlechtse duikvereniging Lifras een groot aantal steps, een stapel blikken, flessen en glazen van nabije drankgelegenheden op. De ingeschakelde kiepwagen van de gemeentedienst bleek onvoldoende om de volledige buit in een keer af te voeren.

Elf jaar

"Het was al elf jaar niet meer gebeurd. Dit is nog niet voorbij want het resultaat van minder dan twee uur zoeken", aldus schepen Messaoudi. De actie gebeurde met de steun van de gemeente Elsene en op initiatief van de wijkvereniging Vrienden van de Vijvers.

"Het belangrijkste is dat we ons bewust worden van de houding die sommige burgers aannemen tegenover een groene ruimte als deze", zegt burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo). "Openbare netheid is uiteraard een taak van de overheid, maar ook van de burgers."

Wapens

De politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene heeft de vier wapens in beslag genomen en zal een proces-verbaal opmaken. "We gaan de wapens identificeren aan de hand van hun serienummer en nemen contact op met het parket. We leggen ze neer ter griffie", zegt politiewoordvoerder Ilse Van de Keere. Hoe makkelijk de wapens te identificeren zullen zijn na jaren in het water, kan de politie nog niet zeggen. "Alles hangt ervan af of de wapens geregistreerd zijn of niet", klinkt het. Het parket van Brussel heeft de wapens nog niet ontvangen.

screenshot_2021-09-12_at_17.49.21.png

| Er werden ook wapens uit de vijver gehaald

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni