© Frédéric Roekens | In de binnentuin van het klooster staan nu nog drie bomen overeind

Bomen binnentuin Gesùklooster zonder vergunning omgehakt

SDS
© BRUZZ
20/10/2018

De eigenaar van het Gesùklooster aan de Kruidtuin heeft de meeste bomen in de binnentuin laten omhakken, hoewel hij daar geen vergunning voor had. De gemeente Sint-Joost is de inbreuk komen vaststellen, maar heeft niet ingegrepen. "Zoveel bomen zijn er nochtans niet meer in Sint-Joost", reageert oppositielid Frédéric Roekens (Groen).

Het is Roekens die de kat vrijdag de bel aanbond. Hij passeerde aan het klooster en merkte de rooiwerken op.

"Toen heb ik de gemeente gecontacteerd", vertelt hij aan BRUZZ. "Daar wisten ze van niets. De gemeente is ter plaatse gegaan om de stedenbouwkundige inbreuk vast te stellen, maar heeft niet ingegrepen."

bomen gesù
© Google | De bomen achter de Gesùkerk zijn grotendeels omgehakt. Ze vormden een streepje groen in de Kruidtuinbuurt (archiefbeeld)

De gemeentelijke dienst stedenbouw was inderdaad niet op de hoogte gebracht, blijkt uit e-mailverkeer. Volgens de aannemer ging het om onderhoudswerken.Toen de gemeenteambtenaar erop wees dat voor het rooien van een boom een vergunning nodig is, beloofde de aannemer dat hij de dag erna een vergunningsaanvraag zou indienen.

'Groene long'

Als de gemeente niet ingrijpt, kan het Gewest dat wel nog doen. Roekens probeerde daarom ook de gewestelijke dienst stedenbouw te waarschuwen, maar kreeg daar vrijdag niemand aan de lijn.

Inmiddels zijn op drie bomen na alle bomen op het binnenplein geveld. "De honderd jaar oude plataan is bewaard, maar er zijn zeker zeven bomen tegen de vlakte gegaan", beschrijft Roekens. "Waarom is helemaal niet duidelijk, maar wellicht heeft de eigenaar in de nabije toekomst plannen met het terrein."

Voor de inwoners van de aangrenzende Staartsterstraat is de aanblik pijnlijk, zegt Roekens. "Zij keken uit op die bomen. Nu heeft Sint-Joost weer een groene long minder. Terwijl er al niet te veel bomen in de gemeente staan."

bomen gesù in mootjes
© Frédéric Roekens | De bomen werden in stukken gehakt en daarna weggevoerd

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Milieu, Gesùklooster, Gesù, Frédéric Roekens

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie