Brandweer krijgt meer dan driehonderd oproepen voor wateroverlast

JP
© BRUZZ
04/06/2021
Updated: 05/06/2021 08.53u

Beelden: Annabelle Van Nieuwenhuyse

De brandweer van Brussel kreeg vrijdag zo'n driehonderd oproepen voor wateroverlast. Uiteindelijk kwam het tot 158 interventies. Het gaat vooral om ondergelopen kelders en verstopte straatkolken. De ferme regenbui duurde nochtans niet veel langer dan een half uur.

Opvallende beelden bereiken onze redactie: aan metrostation Brussel-West staat een geparkeerde auto voor de helft onder water, op de Wetstraat ligt een dikke laag water en kleine watervallen denderen de metrostations in.

De metro tussen Erasmus en Eddy Mercxk is zelfs tijdelijk stilgelegd uit veiligheidsoverwegingen omdat het water daar de roltrap afstroomde. “Het verkeer is hersteld sinds 15.50, er is geen gevaar meer,” klinkt het bij de MIVB.

Ook tramstation Hallepoort had last van de regenbui. Daar stroomde het water de roltrap af, het station in. Ook verschillende tramlijnen werden tijdelijk stilgelegd omdat de plassen te diep waren.

Volgens Het Laatste Nieuws is er ook waterschade in het Justitiepaleis, waar de regen is binnengesijpeld. De Brusselse brandweer kon dat nog niet bevestigen. "Wij zijn hiervoor niet opgeroepen", zegt woordvoerder Walter Derieuw. De Regie der Gebouwen, eigenaar van het Justitiepaleis, had zaterdagochtend nog geen bijkomende informatie.

158 interventies

Uiteindelijk rukte de brandweer 158 uit vrijdag. Dat laat de woordvoerder zaterdagochtend weten. Het aantal interventies is kleiner dan het aantal werkelijke bezoeken ter plaatse, omdat er soms verschillende oproepen kwamen voor hetzelfde adres, omdat het water soms natuurlijk kon wegvloeien zonder interventie, of bijvoorbeeld omdat in één interventie meerdere kelders tegelijkertijd zijn geleegd. De brandweer kreeg ongeveer 300 oproepen over het noodweer. "De oproepen gaan over ondergelopen kelders bij particulieren en verstopte straatkolken", aldus de woordvoerder.

In totaal gingen 108 interventies over ondergelopen kelders, garages of liftkokers. In 22 gevallen ging het over andere vormen van waterinfiltratie in gebouwen. 22 interventies hadden te maken met verstopte straatkolen en uiteindelijk kwam de brandweer nog 6 keer ter plaatse voor ontwortelde bomen.

Daarnaast zijn er ook twee branden, gaslekken, een geval van instortingsgevaar en de Dringende Geneeskundige Hulpverlening.

Ook de Hallepoort, Vleurgat- en Stefaniatunnels waren overstroomd en tijdelijk gesloten. Dat liet Brussel Mobiliteit weten. Rond 17.00 is de Stefaniatunnel heropend, daarna volgde om 17.30 de Hallepoorttunnel. De Vleurgattunnel was rond 18 uur nog gesloten.

Eugène Toussaintstraat in Jette.
© Said Al-Haddad | Eugène Toussaintstraat in Jette.
20210604_wateroverlast Tram 9
© Kurt Smet | Tram 9 in Jette stond tijdelijk vast door wateroverlast op de sporen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie