Plantentuin meise

| De 200 jaar oude Braziliaanse collectie van de plantentuin Meise geldt internationaal als referentiepunt.

‘Braziliaanse collectie’ Plantentuin Meise binnenkort digitaal te bewonderen

KDM
© BRUZZ
09/06/2018

Langzaamaan wordt de collectie van de Plantentuin Meise digitaal raadpleegbaar gemaakt. Binnenkort wordt ook de 200 jaar oude ‘Braziliaanse collectie’ aan de virtuele databank toegevoegd. Vlaanderen trekt daarvoor 1,5 miljoen euro uit.

De Braziliaanse herbariumcollectie werd in de 19de eeuw verzameld door de botanicus Carl Friedrich Philipp van Martius, en geldt internationaal nog steeds als referentiepunt. Om de collectie breed toegankelijk te maken, bijvoorbeeld voor onderzoekers, wordt die nu toegevoegd aan de digitale databank van de plantentuin van Meise.

Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Philippe Muyters (N-VA) trekt 1,5 miljoen uit voor het verwerken van de Braziliaanse collectie. Momenteel zijn al meer dan 1,5 miljoen planten, tekeningen, en foto’s uit de plantentuin van Meise online raadpleegbaar.

Dergelijke databanken kunnen nuttig zijn voor bijvoorbeeld onderzoekers die zich bezig houden met klimaatverandering of beschermingsmaatregelen voor waardevolle flora.

'Toeristische attractie én gerenommeerde instelling'

In 2015 werd er gestart met het inventariseren en digitaliseren van de collectie. De website waarop de informatie verschijnt, staat sinds maart online. Sindsdien werd de pagina al meer dan 4.000 keer bezocht.

“De Plantentuin is niet alleen een fantastische toeristische attractie”, zegt Muyters. “Het is ook een internationaal gerenommeerde wetenschappelijke instelling. Door de uitgebreide botanische collectie te digitaliseren, wordt deze een stuk toegankelijker voor wetenschappers van over heel de wereld.”

Toch heeft de digitalisering ook niet-academische voordelen, gelooft de minister. Zo staat er bijvoorbeeld een renovatie van het herbarium van de plantentuin op de agenda, waardoor de plantentuin tijdelijk gesloten zal zijn voor bezoekers. Maar zelfs al is de fysieke collectie niet toegankelijk, zullen natuurliefhebbers zich vanaf nu tenminste kunnen wenden tot de digitale variant.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Plantentuin Meise

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni