| Het opvangcentrum in de Veeweydestraat vangt wilde vogels en andere dieren op (archiefbeeld).

Brussel krijgt tweede opvangcentrum voor wilde dieren in Elsene

© BRUZZ
14/12/2023

Goed nieuws voor de fauna in Brussel. Er komt een nieuw opvangcentrum voor wilde dieren. Dat kondigt minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) donderdag aan. Het nieuwe centrum komt er op vraag van de sector, die al eerder alarm sloeg over het gebrek aan capaciteit in het enige bestaande opvangcentrum in de Anderlechtse Veeweydestraat. Dat probleem moet tegen 2028 van de baan zijn.

Het opvangcentrum voor wilde dieren in Anderlecht barst al jaren uit zijn voegen. Zo verwelkomde het Koninklijk Belgisch Verbond voor de Bescherming van de Vogels er vorig jaar bijna 3.500 dieren, met soms tot vijftig opnames op één dag. Omdat er geen ruimte is voor uitbreiding binnen de bestaande faciliteiten, vangt het centrum sinds 15 november enkel nog wilde dieren op, zoals vossen, egels, hazelwormen en ringslangen.

De Brusselse regering heeft nu beslist om een nieuw opvangcentrum op te richten. “Wilde dieren beschermen die in ons Gewest leven, is van fundamenteel belang om ons stedelijk ecosysteem in stand te houden,” motiveert minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) die beslissing.

“Om de wilde fauna te beschermen, zijn zowel preventieve maatregelen nodig, zoals het behoud van de natuurlijke leefomgeving en het tegengaan van habitatversnippering en vervuiling, als curatieve maatregelen, zoals het verzorgen van dieren wanneer ze gewond of ziek zijn.”

Plaats voor natuureducatie

Het nieuwe centrum komt op de Triomflaan in Elsene, op de site ‘Universalis Park 2', een terrein van 4.964 vierkante meter niet ver van het Zoniënwoud. Dat is niet alleen handig voor het vrijlaten van de verzorgde dieren, Elsens schepen van Dierenwelzijn Yves Rouyet (Ecolo) wil er een “plaats voor natuureducatie van maken, open voor studenten en onderzoekers, maar ook voor leerlingen en het grote publiek. Met de wetenschapscampus Pleinlaan (ULB/VUB) hebben we de ideale locatie gevonden die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Het partnerschap met de departementen biologie van de universiteiten ligt voor de hand.”

Het nieuwe centrum moet ten laatste in 2028 volledig operationeel zijn, laat Maron weten. “Leefmilieu Brussel zal de komende maanden een concessieopdracht lanceren voor de bouw van het centrum en het toekomstige beheer ervan, gericht aan gespecialiseerde operatoren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Elsene , Milieu , dierenasiel veeweyde , wilde dieren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni