Brussel, Vlaanderen en Nederland plannen 1.000 extra groene laadpunten

© PhotoNews

De komende twee jaar komen er in Vlaanderen, het Brussels gewest en Nederland meer dan 1.000 laad- en tankpunten bij voor personenwagens, elektrische taxi's, elektrische bussen, vrachtvervoer en binnenvaartschepen. In het kader van het Europese BENEFIC-project krijgen 21 projecten steun voor laadinfrastructuur, tankstations voor LNG, CNG en waterstof, en walstroominstallaties.

De Vlaamse regering heeft al langer de ambitie het wagenpark te vergroenen. Daarvoor werd het actieplan Clean power for transport (2015-2020) in het leven geroepen. In dat plan staat onder meer de ambitie om tegen 2020 5.000 publieke laadpunten te realiseren. Bij een recente stand van zaken stond de teller echter op 1.800.

0,63 procent elektrisch, doel is 7,5 procent

Iets minder vlot gaat het met de omschakeling naar volledig elektrische wagens. Daar blijft het aandeel voorlopig steken op 0,63 procent, ruim onder de beoogde 7,5 procent tegen 2020.

In ieder geval is een breed en toegankelijk netwerk van laad- en tankpunten een onontbeerlijke schakel om te komen tot een groter aandeel groene wagens. Via het Europese BENEFIC-project maken Vlaanderen, Brussel en Nederland nu samen werk van 1.000 bijkomende groene laad- en tankpunten.

CNG-stations

Van de 24 ingediende projecten zijn er nu 21 goedgekeurd. Voor Brussel gaat het om 350 laders, 2 snelladers, 1 ultra snellader en 3 CNG-stations (pompstations met aardgas onder druk). Voor Vlaanderen gaat het onder meer om projecten voor 454 laders, 69 snelladers en 10 ultra snelladers, maar ook bijvoorbeeld om 3 walstroominstallaties voor binnenvaartschepen. De indieners krijgen twee jaar de tijd om die uit te voeren.

"Dat de laadcapaciteit over de grenzen heen toeneemt, geeft automobilisten het vertrouwen om de overstap te maken naar groenere alternatieven. Ook walstroomvoorziening voor de binnenvaart is belangrijk. Een groener transport beweegt zich zowel over de weg als op het water", zegt Vlaams bevoegd minister Tommelein (Open VLD).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?