Brussel werkt aan plan tegen geluidsoverlast

© PhotoNews
| Behalve aan een uitbreiding van de zone 30 denkt Fremault ook aan steunmaatregelen voor een stillere vloot bij het openbaar vervoer en private vervoersmaatschappijen of stillere wegbedekking.

Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) zal midden september een plan voorstellen om het lawaai terug te dringen in de hoofdstad. Dat meldt Le Soir donderdag. Het plan voorziet onder meer in de uitbreiding van de zone 30 rond scholen en ziekenhuizen.

Het plan, "Quiet Brussels", komt er na een studie van Leefmilieu Brussel in 2017 over de gevolgen van lawaai op de gezondheid. Een op de twee Brusselaars heeft last van slaapproblemen, hoge bloeddruk, hartritmestoornissen wegens geluidshinder, schrijft de krant.

De opeenstapeling van het weg-, vlieg- en treinverkeer stelt grote delen van het gewest bloot aan lawaai. Dagelijks ondergaan 321.000 mensen (36 procent van de bevolking) "zeer lawaaierige" geluidsniveau's (65 tot 75 decibel). In het gewest is 31 procent van de woningen, 18 procent van de scholen en 20 procent van de ziekenhuizen betrokken door die zeer lawaaierige geluidsniveau's, klinkt het.

Behalve aan een uitbreiding van de zone 30 denkt Fremault ook aan steunmaatregelen voor een stillere vloot bij het openbaar vervoer en private vervoersmaatschappijen of stillere wegbedekking. Quiet Brussels brengt ook "comfortzones" in kaart (gemiddeld minder dan 55 decibel). Die kaart met parken, bossen en dies meer zal via een app beschikbaar zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?