Brusselse gezinnen kunnen 33 kilogram voedsel per jaar besparen

© Kookse.tv
| Verse groenten.

De resultaten van de Food Waste Mission BXL tonen dat een Brussels gezin gemiddeld 33 kilogram voedsel per jaar kan besparen. Afgelopen herfst gingen 845 Brusselse huishoudens vijf weken lang de strijd tegen voedselverspilling aan.

De deelnemers aan de Food Waste Mission BXL kregen verschillende uitdagingen voorgelegd waarmee ze voedselverspilling kunnen tegen gaan. Zo leerden ze alles over bewust kopen, veilig bewaren en zero-waste koken, want de grootste oorzaak van voedselverspilling blijkt het gebrek aan kennis.

Dankzij de tips en door creatief te leren omgaan het omtoveren van restjes uit de frigo tot een origineel recept, bespaarden de deelnemende huishoudens gemiddeld 33 kilogram voedsel per huishouden. Zo verminderden ze hun voedselverspilling met 73 procent.

Planeet en portemonnee

"Elke keer opnieuw sta ik versteld dat deelnemers met zulke kleine veranderingen zoveel kunnen teweegbrengen. Ik ben enorm blij met de inzet van de deelnemers, want ze hebben opnieuw bewezen dat voedselverspilling tegengaan heel makkelijk kan zijn en vooral, veel impact maakt", zegt Loick van organisator FoodWIN vzw.

Het verminderen van de voedselverspilling is bovendien ook goed voor de planeet, want zo wordt er bespaard op de middelen die nodig zijn om voedsel te produceren, te vervoeren en te koelen, en dus op de CO2-uitstoot. En daarnaast is het ook goed voor de portemonnee.

Het voedselverspillingsproject werd uitgevoerd in het kader van de Brusselse Good Food strategie door FoodWIN, met ondersteuning van Leefmilieu Brussel.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?