Roger Lallemandlaan

Buurt rond Roger Lallemandlaan geteisterd door zwerfvuil

Jelle D'hont
18/05/2021

De buurt rond de Roger Lallemandlaan in Elsene wordt geteisterd door zwerfvuil. Elke ochtend ligt het er vol met bierblikjes en andere troep. Buurtbewoner Tom Cnop laat het er niet bij en steekt zelf de handen uit de mouwen. De gemeente erkent dat het probleem er groot is.

Enkele keren per week ruimt buurtbewoner Tom Cnop de troep ’s ochtends op. Met zijn fiets rijdt hij door de straat om de lege bierblikjes – elke keer ongeveer 300 stuks – op te ruimen. "Afgelopen vrijdag was het helemaal hallucinant. Het leek wel alsof er de nacht voordien een festival had plaatsgevonden. Overal lagen er blikken bier, lachgaspatronen en ballonnen." Volgens hem is het de laatste maand heel erg geworden, maar speelt het probleem al sinds het begin van de coronacrisis. "Jongeren zoeken toch een alternatief om op café te gaan, en dus gaan ze op straat hangen."

Volgens Cnop is de Colruyt medeverantwoordelijk voor de troep, aangezien het voornamelijk om hun merken gaat. Hij stuurde dan ook een klacht naar de supermarktketen. "Natuurlijk zijn de jongeren de directe veroorzaker, maar ik denk dat de Colruyt ook meer verantwoordelijkheid kan nemen door bijvoorbeeld recyclage aan te moedigen met statiegeld."

In een reactie laat Colruyt weten haar verantwoordelijkheid te nemen door bijvoorbeeld samen met de medewerkers op te ruimen, en te investeren in vuilnisbakken en andere infrastructuur. Toch is een statiegeldsysteem volgens hen te duur, en zal dat het probleem van zwerfvuil niet oplossen.

Schepen van Openbare Netheid in Elsene Nabil Messaoudi is op de hoogte van de klacht van Cnop. Volgens de schepen wordt er alles aan gedaan om het op te lossen. "We ruimen het er dagelijks op, maar ’s ochtends ligt het er weer. Het probleem is helaas erg groot. Er komen bijvoorbeeld ook mensen van buiten Brussel om hier hun afval te dumpen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni