Groen Donderberg BRUZZ ACTUA 1696

| Donderberg in Laken

Buurt wil geen school op groene Donderberg

HUB
© BRUZZ
02/03/2021

Hoewel het geplande bouwproject van de Stad Brussel op de groene Donderberg in Laken al kleiner is dan oorspronkelijk, blijven de buurtbewoners zich verzetten. “Dit terrein moet een stukje openbaar groen worden.”

Al tien jaar wil de Stad een ambitieus bouwproject realiseren op de Donderberg, een verwilderde lap groen van 2,5 hectare, die grenst aan de serres van Stuivenberg en de Tuinen van de Bloemist en ooit behoorde tot het koninklijk domein.

Aanvankelijk was het plan om er een Franstalige basisschool voor 672 leerlingen neer te zetten, plus sportzaal en parkeerterrein, alsook 75 woningen. Daarvoor moesten 150 bomen wijken. Na protest van de omwonenden reduceerde de Stad het aantal woningen tot 49.

Maar het wijkcomité Donderberg zette opnieuw de hakken in het zand. Het oordeelde dat HoP (Horticulteurs-Perruches) zoals het project genoemd werd, nog steeds veel te groot was voor de buurt, voor parkeer- en mobiliteitsproblemen zou zorgen en ten koste zou gaan van een groen terrein met oude bomen.

Begin vorig jaar herzag de Stad (ondertussen bestuurd door een rood-groene coalitie) haar positie enigszins, zo bleek uit het advies van de overlegcommissie. Het plan voor de school werd behouden, maar de 49 woningen op de site zelf werden geschrapt. De projectontwikkelaar zou wel acht woningen mogen bouwen bij de hoofdingang in de Tuinbouwersstraat. Voorts werd beslist geen autoverkeer op de site toe te laten.

Maar ook tegen dit gewijzigde plan, waarvoor de Stad onlangs een vergunning aanvroeg, is veel protest. Het openbaar onderzoek liep vorige week af en volgens Stéphane Bocqué van het comité Donderberg werden ruim vierhonderd bezwaren ingediend. Ook lopen er twee petities om de groene Donderberg te redden.

Groene golf

Terwijl schepen van Onderwijs Faouzia Hariche (PS) volhoudt dat er op die plek nood is aan een school, twijfelt het wijkcomité daaraan. “Het plan voor die school is in tien jaar tijd een anachronisme geworden. Volgens de jongste statistieken is de Brusselse schoolpopulatie over haar hoogste piek heen,” zegt Bocqué. “En als er al nood is aan een nieuwe school, dan is dat eerder aan Thurn&Taxis of bij Neo. Bovendien hebben wij in de wijk al een grote Europese school en twee grote Nederlandstalige scholen.”

Buurtbewoner Serge Malaisse, lid van de vzw Laeken.Brussels, vindt dat als het over uitbreiding van de onderwijscapaciteit gaat in de eerste plaats gekeken moet worden hoe bestaande scholen gerenoveerd en beter benut kunnen worden.

“Dit terrein moet openbaar groen worden, toegankelijk voor elke Lakenaar. Zo maak je een groene golf, vanaf Bockstael tot aan het Atomium”

De buurt

In elk geval is het volgens beiden zonde om een fors schoolgebouw neer te zetten op een ‘fantastisch, nooit eerder bebouwd’ terrein als de Donderberg. “Dit terrein moet openbaar groen worden, toegankelijk voor alle Lakenaars,” zeggen ze. “Zo maak je een groene golf, vanaf Bockstael tot aan het Atomium.”

“De bewoners van de dichtbevolkte Bockstaelwijk hebben groen nodig," zegt Bocqué. “Die behoefte is sinds de coronacrisis alleen maar groter geworden.”

Groen staat ook voor biodiversiteit en voor matiging van de hitte. Bocqué: “Afgelopen jaar was het warmste jaar ooit.” Voorts vindt hij het kappen van zoveel bomen op de site in strijd met het Bomenplan van de Stad.

Buurtweg

Het wijkcomité en de buurtbewoners zullen hun zaak bepleiten tijdens de vergadering van de overlegcommissie, maar een datum hiervoor ligt nog niet vast.

Het comité verzet zich overigens ook tegen de definitieve schrapping van twee oude buurtwegen op de Donderbergsite. De holle wegen werden jaren geleden al afgesloten en de Stad vraagt nu een vergunning om ze definitief af te schaffen omdat de school op de plek van de wegen komt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni