Canal it Up maakt ondergrondse kajaktocht op de Zenne in Brussel

CD
© BRUZZ
30/05/2022

Vzw Canal it Up heeft maandag het kanaal ingeruild voor een rivier voor de eerste ondergrondse kajaktocht op de Zenne in Brussel. Met de Kajaktocht wil de vzw aandacht vragen voor de vervuiling van de rivier.

"We lieten onze kajaks enkele meters onder de grond afdalen naar de plek waar de Zenne 9 km ondergronds door Brussel stroomt, in het donker," laat vzw Canal it Up weten in een persbericht. "Vele Brusselaars zijn er zich zelfs niet van bewust dat er een rivier stroomt door hun stad, laat staan mensen van daarbuiten. Met deze ongewone kajaktocht willen we de Zenne nog eens op de kaart zetten en aandacht vragen voor de vervuiling waar ze nog steeds mee te maken heeft. Jaarlijks stroomt 10 miljoen m3 vervuild rioolwater naar de Zenne en het kanaal samen."

Ergens achter het Zuidstation op een terrein van Vivaqua is er een opening in het dak van de betonnen tunnel van de Zenne. Daar liet Vivaqua vier kajaks met een kraan naar beneden afdalen tot op de rivier.

"Op het eerste stuk passeerden we onder het Zuidstation, in het rioolmuseum, onder de kleine ring, onder het Maximiliaanpark en het Docks winkelcentrum. Na 7 km kom je dan via een majestueus groot gemetst plafondgewelf een eerste keer terug in openlucht. Dat is net na de Van Praet brug op een stuk privégrond, de Zenne is ook daar niet echt zichtbaar voor de Brusselaar. Daarna verdwijn je weer ondergronds voor een tweede stuk tunnel van 2 km," beschrijft de vzw.

Rioolwater

Volgens vzw Canal it Up is het belangrijk dat er geen rioolwater meer in de Zenne wordt gedumpt, maar lijkt daar niet meteen verandering in te komen. "Brussel lijkt echter niet bereid te zijn om op korte termijn iets te doen aan de riooloverstorten. Tegen 2027 moeten alle waterlopen in Europa de goede toestand bereiken volgens de Europese Kaderrichtlijn Water, maar Brussel zit niet op koers om dat te halen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni